Elkészítés: 40 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (6 adag):
1 kg birsalma kimagozva, de héjastól
25 g vaj
50 g világos barna nádcukor
1 liter víz
2 centi reszelt, friss gyömbér
1 kávéskanál enyhén megtört ánizsmag
Kevés fehér bors
1 narancs héja és leve
3 cl birs pálinka
200 g főtt gesztenye – a fele áttörve és pürésítve, a másik fele darabosan a tálaláshoz
Elkészítés:
- A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, felmelegítjük és beleforgatjuk a feldarabolt birsalmát az enyhén karamellizálódott cukorba.
- Lefedjük, hogy elkezdjen levet engedni. Akkor aláöntjük a narancs levét, rászórjuk a narancshéjat és folytatjuk a párolást.
- Mikor elkezd puhulni, fűszerezzük a gyömbérrel, a fehér borssal és az ánizsmaggal, felöntjük a vízzel és teljesen megfőzzük, végül leturmixoljuk.
- Hozzákeverjük a gesztenyemasszát, és együtt újra felmelegítjük.
- Végül beleöntjük a pálinkát és darabos, morzsolt főtt gesztenyével megszórva tálaljuk.
Fotó: Tóth Milán Photography