Elkészítés: 60 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (6 adag):
1 kg birsalma
400 g kalács (pirítva és kockákra vágva)
100 g durvára vágott dió
2 narancs héja és leve
100 g cukor
2 dl tejszín
2 tojás
Fűszerek: csillagánizs, borókabogyó, szegfűbors, fahéj, levendula, szegfűszeg, ánizs
1 vaníliarúd
1,5 liter víz
Elkészítés:
- A birsalmákat alaposan megmossuk és félbevágva egy lábosba tesszük (a magozással azért nem érdemes bajlódni, mert a birsalma túlságosan kemény: ha megfőtt, egyszerűen ki lehet emelni a magházat).
- Hozzáadjuk a cukrot, a két narancs levét és vékonyan levágott héját. A fűszereket egy teatojásban tesszük mellé, hogy könnyű legyen eltávolítani. Felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük.
- Ha elkészült, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni a levet. A birsalmákból eltávolítjuk a magházat, és gerezdekre vágjuk.
- A pirított kalácskockákat a birsalmagerezdekkel rétegezve sütőformákba rendezzük. A vaníliarúd kikapart belsejét és a tejszínt hozzáadjuk a kihűlt birsléhez, majd összekeverjük a két felvert tojással, és a kalácsra öntjük.
- Megszórjuk a vágott dióval, és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Fotó: Tóth Milán Photography