Elkészítés: 80 perc
Nehézség: 4
Hozzávalók (6 adag):
2 kg friss paradicsom
6 db nagy tölteni való paprika
400 g darált sertéshús
100 g fehérrizs
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
friss rozmaring és oregánó
2-3 zellerág, levelestől
½ liter paradicsomlé
1 csokor petrezselyem
só, őrölt fekete bors
1 tojás
5 evőkanál olívaolaj
A körethez:
500 g krumpli









Elkészítés:
- A darált húst az előző este elkészítem: összekeverem egy fej apróra vágott hagymával, egy zúzott fokhagymával, sóval, borssal és egy kis rozmaringgal és oregánóval, majd egy jól záródó edényben a hűtőbe teszem.
- Másnap félig kifőzöm a rizst, és a darált húshoz keverem. Hozzáadom a tojást, és az előzőleg kicsumázott, megmosott paprikákba töltöm. A maradék húsból apró gombócokat formázok, ezek külön kerülnek majd bele a paradicsomlébe.
- Vizet forralok, és a paradicsomokat kereszt alakban bevagdosva a forrásban lévő vízbe dobom, hogy könnyen le tudjam húzni a héját, majd kockákra vágom.
- Egy nagyobb lábosban az olívaolajon megpárolom a másik felaprított vöröshagymát, hozzáadom a felkockázott paradicsomot, a fokhagymát, a zellerágakat és a petrezselyemcsokrot, sózom – borsozom, és együtt felforralom.
- Felöntöm a paradicsomlével, és beleteszem a megtöltött paprikákat és a húsgombócokat.
- Lassú tűzön főzöm addig, míg a paprikák és tartalmuk teljesen átfő, akkor kiveszem a zellerágat és a petrezselymet.
- A tűzről levéve, beleteszem a rozmaringot és az oregánót, és lefedve tíz percig állni hagyom. Főtt krumplival tálalom.
Fotó: Tóth Milán Photography