Elkészítés: 80 perc

Nehézség: 4

Hozzávalók (6 adag):

2 kg friss paradicsom

6 db nagy tölteni való paprika

400 g darált sertéshús

100 g fehérrizs

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

friss rozmaring és oregánó

2-3 zellerág, levelestől

½ liter paradicsomlé

1 csokor petrezselyem

só, őrölt fekete bors

1 tojás

5 evőkanál olívaolaj

A körethez:

500 g krumpli

Elkészítés:

  1. A darált húst az előző este elkészítem: összekeverem egy fej apróra vágott hagymával, egy zúzott fokhagymával, sóval, borssal és egy kis rozmaringgal és oregánóval, majd egy jól záródó edényben a hűtőbe teszem.
  2. Másnap félig kifőzöm a rizst, és a darált húshoz keverem. Hozzáadom a tojást, és az előzőleg kicsumázott, megmosott paprikákba töltöm. A maradék húsból apró gombócokat formázok, ezek külön kerülnek majd bele a paradicsomlébe.
  3. Vizet forralok, és a paradicsomokat kereszt alakban bevagdosva a forrásban lévő vízbe dobom, hogy könnyen le tudjam húzni a héját, majd kockákra vágom.
  4. Egy nagyobb lábosban az olívaolajon megpárolom a másik felaprított vöröshagymát, hozzáadom a felkockázott paradicsomot, a fokhagymát, a zellerágakat és a petrezselyemcsokrot, sózom – borsozom, és együtt felforralom.
  5. Felöntöm a paradicsomlével, és beleteszem a megtöltött paprikákat és a húsgombócokat.
  6. Lassú tűzön főzöm addig, míg a paprikák és tartalmuk teljesen átfő, akkor kiveszem a zellerágat és a petrezselymet.
  7. A tűzről levéve, beleteszem a rozmaringot és az oregánót, és lefedve tíz percig állni hagyom. Főtt krumplival tálalom.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük