Elkészítés: 60 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (6 adag):
A töltött tökhöz:
1 közepes nagyságú zsenge tök
250 g juhtúró
100 g kukoricadara
25 g vaj
1 liter víz
kakukkfű, kapor
só
A „krumplifőzelékhez”:
500 g krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
a tök kivájt belseje
25 g vaj
1 dl fehérbor
2 evőkanál tárkonyos furmintecet
babér
só
Elkészítés:
- A tököt meghámozzuk, és kivájjuk a belsejét.
- A kukoricalisztet a forrásban lévő vízbe öntve, kevés sóval és kakukkfűvel megfőzzük.
- Ha elkészült, belekeverjük az áttört juhtúrót és a kaprot. Megtöltjük vele a tököt, a maradékot egy vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.
- A tököt egy tűzálló tálba Tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve az előmelegített, 160 fokos sütőbe tesszük a tál puliszkával együtt.
- A puliszkát én 10 perc után kivettem, a tök kb. 30 perc alatt puhult meg.
- A „főzelékhez” a vajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a tök kivájt belsejét, a kockára vágott krumplit, egy deci fehérbort és a párolt tök alatt összegyűlt vizet, beletesszük a babért, megsózzuk. Lefedve puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne párologjon el a zöldségekből kifőtt lé.
- Végezetül simára turmixoljuk – én egy kevés tárkonyos borecettel ízesítettem.
- A felszeletelt töltött tökkel tálaljuk, a nagyon éhesek ehetik mellé a külön megsütött kapros puliszkát.
Fotó: Tóth Milán Photography