Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (6 adag):

1 db 1,5 kg súlyú konyhakész csirke

4 db közepes, savanykás alma (kb. 600g)

100 g bacon

100 g fehér szőlőből készült, nagy szemű mazsola

100 g puha aszalt szilva

100 g aszalt sárgabarack

100 g főtt gesztenye

3-4 ág friss kakukkfű

1 teáskanál só

1 teáskanál frissen őrölt fekete bors

30 g vaj

100 ml barackpálinka

1 evőkanál méz

Elkészítés:

  1. A puha, szobahőmérsékletű vajat összekeverjük egy teáskanál tengeri sóval és egy kávéskanál borssal, és bedörzsöljük vele a csirkét kívül-belül.
  2. Az almát kimagozzuk, és héjastul felszeleteljük.
  3. Az aszalt gyümölcsöket és a gesztenyét egy evőkanálnyi vajon, a mézzel és a fele pálinkával megpároljuk.
  4. A csirkét a hátára fektetjük, a belsejét „kibéleljük” bacönnel, almával, párolt aszalványokkal, gesztenyével és a kakukkfűvel.
  5. A sütőtál aljára rendezzük a maradék almát, bacont és a párolt aszalványokat, néhány kakukkfűágat teszünk rá, és aláöntjük a maradék pálinkát.
  6. Erre az „ágyra” fektetjük a csirkénket, majd lefedjük a tálat.
  7. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 40 percig, majd levesszük a fedőt, és további 20 perc alatt ropogósra sütjük a bőrét.
  8. A csirkét egy tálra rakjuk. Az alatta sült almát az aszalványokkal együtt egy szedőlapáttal kiszedjük, hogy a zsír visszamaradjon, és külön tálaljuk a csirke mellé.  Frissen fogyasztjuk.

1 adag tápanyagtartalma (4 adagra): 686,6kcal; 56,1g fehérje; 19,3g zsír; 69,3g szénhidrát

1 adag tápanyagtartalma (6 adagra): 457,7kcal; 37,4g fehérje; 12,8g zsír; 46,2g szénhidrát

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük