Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (6 adag):
1 db 1,5 kg súlyú konyhakész csirke
4 db közepes, savanykás alma (kb. 600g)
100 g bacon
100 g fehér szőlőből készült, nagy szemű mazsola
100 g puha aszalt szilva
100 g aszalt sárgabarack
100 g főtt gesztenye
3-4 ág friss kakukkfű
1 teáskanál só
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
30 g vaj
100 ml barackpálinka
1 evőkanál méz
Elkészítés:
- A puha, szobahőmérsékletű vajat összekeverjük egy teáskanál tengeri sóval és egy kávéskanál borssal, és bedörzsöljük vele a csirkét kívül-belül.
- Az almát kimagozzuk, és héjastul felszeleteljük.
- Az aszalt gyümölcsöket és a gesztenyét egy evőkanálnyi vajon, a mézzel és a fele pálinkával megpároljuk.
- A csirkét a hátára fektetjük, a belsejét „kibéleljük” bacönnel, almával, párolt aszalványokkal, gesztenyével és a kakukkfűvel.
- A sütőtál aljára rendezzük a maradék almát, bacont és a párolt aszalványokat, néhány kakukkfűágat teszünk rá, és aláöntjük a maradék pálinkát.
- Erre az „ágyra” fektetjük a csirkénket, majd lefedjük a tálat.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 40 percig, majd levesszük a fedőt, és további 20 perc alatt ropogósra sütjük a bőrét.
- A csirkét egy tálra rakjuk. Az alatta sült almát az aszalványokkal együtt egy szedőlapáttal kiszedjük, hogy a zsír visszamaradjon, és külön tálaljuk a csirke mellé. Frissen fogyasztjuk.
1 adag tápanyagtartalma (4 adagra): 686,6kcal; 56,1g fehérje; 19,3g zsír; 69,3g szénhidrát
1 adag tápanyagtartalma (6 adagra): 457,7kcal; 37,4g fehérje; 12,8g zsír; 46,2g szénhidrát
Fotó: Tóth Milán Photography