Elkészítés: 40 perc + pihentetés

Nehézség: 3

Hozzávalók (10 szelet):

A tésztához:

250 g liszt

130 g vaj

1 evőkanál porcukor

csipetnyi só

1 tojás

A tetejére:

3 érett alma

5 evőkanál sárgabarack-lekvár

fél marék vágott dió

porcukor

A forma kikenéséhez:

1 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. Egy tálban összekeverjük a vajat, a cukrot, a sót, majd beletesszük a tojást, és összekeverjük.
  2. Hozzászórjuk a lisztet, alaposan összedolgozzuk, és egy órán át a hűtőben pihentetjük.
  3. Ezután kerekre nyújtjuk, kivajazott tortaformába fektetjük úgy, hogy kb. másfél centis pereme legyen.
  4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 5 percig elősütjük.
  5. A sütőből kivéve megkenjük a baracklekvárral, szépen elrendezzük rajta az almagerezdeket, megszórjuk vágott dióval, és további 20 perc alatt készre sütjük.
  6. A sütés utolsó két-három percében megszórjuk porcukorral, ami enyhén karamellizálódik a tetején. Frissen tálaljuk.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük