Ludaskása Márton napra, rizottó rizsből

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (8 adag):

2 libaszárny

2 libanyak

200 g zúza

300 g pecsenye kacsamáj

3 sárgarépa

2 petrezselyem gyökér

1 karalábé

1 kis fej vöröshagyma

1 evőkanál házi vegeta

1 evőkanál só

3 liter víz

Fűszerek: egész fekete bors, szerecsendió, babér, szegfűbors

1 kis ág friss rozmaring és kakukkfű

1 közepes póréhagyma

5 evőkanál vaj

1 deci fehér bor

500 g rizottó rizs

1 csomag friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. A libaaprólékot a sóval, három liter vízben feltesszük főni.
  2. A barna habot forráskor leszedjük róla, takarékra állítjuk, beletesszük a zöldségeket és a fűszereket.
  3. Félig lefedve addig főzzük, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
  4. Akkor egy tálba szedjük, a lét pedig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük és melegen tartjuk.
  5. A felkarikázott póréhagymát megdinszteljük a vajon, majd felöntjük a borral.
  6. Beletesszük a rizst, és alaposan átforgatjuk, hogy a lé bevonja a rizsszemeket.
  7. Megsózzuk, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a levest, folyamatosan kevergetve addig, míg a rizsszemek krémesen puhára főnek.
  8. A libaszárnyról és a nyakról leszedjük a húst, a zúzát, a májat és a zöldségeket feldaraboljuk, és a rizottóhoz keverjük.
  9. Melegen, apróra vágott zöldpetrezselyemmel tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük