Az újrahasznosítás, a pazarlás megfékezésének témaköre nemcsak a konyhában foglalkoztat, de tagadhatatlanul a zöldségtisztítást követő „romeltakarítás” során gondolkodtam el rajta a leggyakrabban – ennél kicsit ritkábban akkor, mikor a havi rendes alaplé főzés után az ahhoz összevásárolt, majd szétfőzött jó minőségű zöldségeket kidobtam.
A Tasty egyik videójában érkezett a megvilágosodás, melyet sok ismerősöm megosztott a FB-on: a zöldséghulladék feldolgozásával is készíthetünk alaplét. A videóban kis mennyiségeket fagyasztottak le – nyilván jobban demonstrálható ebben a formában a folyamat.
Azonnal nekiláttam a gyűjtésnek: tagadhatatlan, hogy valamivel több vizet használtam így, hogy még pucolás előtt alaposan megmostam a zöldségeket – viszont nem kellett olyan takarékosan hámozni, mivel a hulladék is jó helyre került.
Az első alkalommal – mint a képeken is jól látható, feladtam magamnak a leckét: mivel havonta szoktam alaplét főzni, egy hónapig gyűjtögettem. Most szembesültem vele, mennyi zöldséget eszem – hónap végére a mélyhűtő mindkét fiókja dugig volt a dobozokkal. Egy 20 literes fazekat töltöttem meg a tartalmával.
A következőképpen jártam el a készítés során (felsorolom az alapvető tudnivalókat is):
- Mindig vegyszermentes, jó minőségű zöldséget vásárolok.
- Még tisztítás előtt alaposan megmosom, a hulladékot tiszta dobozokban fagyasztom le.
- Felhasználás előtt este kivettem a mélyhűtőből, így reggelre kiolvadt – praktikus az alaplé főzést olyan napra időzíteni, amit otthon töltünk, mert hosszadalmas folyamat.
- Feltettem főni annyi vízben, hogy ellepje.
- Nem kell sózni vagy fűszerezni – ezt a felhasználáskor, az étel készítése során úgyis megtesszük.
- Először felforraltam, leszedtem a habját – így érdemes 10 percig bugyogtatni, és folyamatosan tisztítani a tetejét.
- Utána lefedve, kis lángon főztem 3 óra hosszat.
- Akkor a lét átszűrtem egy kisebb fazékba, a zöldséget kidobtam.
- Mivel a mélyhűtőm kapacitása véges, az alapléből redukciót főztem: felforraljuk, majd fedő nélkül főzzük, míg a lé fele elpárolog, és egy koncentrátumot kapunk, amit tanácsos kihűteni – közben le is ülepszik, és ezt követően felhasználási adagonként eltehetjük.
- Végül merőkanállal (nehogy felkavarodjon) kis műanyag dobozokba szedjük – jó megoldás a jégkocka tartó is – és lefagyasztjuk.
- Az alsó 2-3 cm-nyi lét, ami nem teljesen tiszta, ki lehet önteni – én a kutyaeledel főzéséhez azért elhasználtam.
Tanulságok:
- az így nyert alaplé teljes értékű ugyan, de az ízét nem lehet úgy beállítani, mint mikor kifejezetten ehhez vásárolunk be;
- a havi rendszeresség nálam a mennyiségek miatt nehezen megoldható (folyton tele lenne a mélyhűtő);
Két alternatív megoldás:
- heti rendszerességgel készítem, és nem lefagyasztom, csak a hűtőben tartom egy jól zárható üvegben, és a hét folyamán a főzésekhez elhasználom;
- nyári kiadás (mikor nem szeretek semmit eltárolni a meleg miatt): mikor megpucolom a zöldséget, egy kis lábosban megfőzöm a hulladékot, egy nagyban az ételt, majd a végén a zöldséghulladék levét is hozzá szűröm.
Jó kísérletezést kívánok!