Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (6 adag):
500 g gersli (árpagyöngy)
300 g lágy juhsajt
300 g friss spenót
3 salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olaj
1 deci fehérbor
kb. 1 liter zöldség alaplé
só, frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
Elkészítés:
- A karikára vágott hagymát 3 evőkanál olajon megpirítjuk, felengedjük a borral és főzzük, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon.
- Mikor enyhén besűrűsödik, beleszórjuk a gerslit és alaposan átkeverjük, hogy a hagymás-boros szaft bevonja a gabonaszemeket.
- Felöntjük annyi zöldség alaplével, hogy ellepje és takaréklángon, néha kevergetve puhára főzzük (ha még maradt víz rajta, azt hagyjuk elpárologni, vigyázva, nehogy leégjen).
- Közben a juhsajtot összetörjük, a spenótot felaprítjuk.
- A maradék olajat felmelegítjük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a megtisztított, darabokra tépett spenótot puhára pároljuk rajta.
- Tálalás előtt a sajtot és a spenótot hozzákeverjük a főtt árpagyöngyhöz.
- A végén szükség szerint sózzuk-borsozzuk (mivel a juhsajt általában sós, meg kell kóstolni, kell-e bele egyáltalán só).
TIPP: Friss spenót hiányában használhatunk mirelit leveles spenótot.
Fotó: Tóth Milán Photography