Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (6 adag):

500 g gersli (árpagyöngy)

300 g lágy juhsajt

300 g friss spenót

3 salotta hagyma

2 gerezd fokhagyma

6 evőkanál olaj

1 deci fehérbor

kb. 1 liter zöldség alaplé

só, frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A karikára vágott hagymát 3 evőkanál olajon megpirítjuk, felengedjük a borral és főzzük, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon.
  2. Mikor enyhén besűrűsödik, beleszórjuk a gerslit és alaposan átkeverjük, hogy a hagymás-boros szaft bevonja a gabonaszemeket.
  3. Felöntjük annyi zöldség alaplével, hogy ellepje és takaréklángon, néha kevergetve puhára főzzük (ha még maradt víz rajta, azt hagyjuk elpárologni, vigyázva, nehogy leégjen).
  4. Közben a juhsajtot összetörjük, a spenótot felaprítjuk.
  5. A maradék olajat felmelegítjük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a megtisztított, darabokra tépett spenótot puhára pároljuk rajta.
  6. Tálalás előtt a sajtot és a spenótot hozzákeverjük a főtt árpagyöngyhöz.
  7. A végén szükség szerint sózzuk-borsozzuk (mivel a juhsajt általában sós, meg kell kóstolni, kell-e bele egyáltalán só).

TIPP: Friss spenót hiányában használhatunk mirelit leveles spenótot.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük