Elkészítési idő: 70 perc + a lencse áztatási ideje
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (8 adag):
Az oldalas főzéséhez:
500 g marha oldalas
3 liter víz
Fűszerek: babér, fekete bors, boróka bogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió
1 ág friss kakukkfű
só
A leveshez:
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
½ zeller
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
200 g lencse (ezt 12 órával korábban beáztatjuk)
só
a hús leszűrt főzőleve
A habaráshoz:
300 g tejföl
1 evőkanál kukoricaliszt
1-1 kávéskanál tárkony és lestyán (szárított)
Elkészítés:
- Első lépésben megfőzzük az oldalast: a fűszerekkel együtt feltesszük főni, teljes lángon felforraljuk, majd leszedjük a forrás közben képződött habot (így szép áttetsző levest kapunk).
- Takarékra állítjuk a lángot, és szép lassan puhára főzzük.
- Akkor kiszedjük a húst, félretesszük, a levet pedig leszűrjük.
- A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a korábban beáztatott, leszűrt lencsét kevés sóval a marhahúslében puhára főzzük.
- Közben kicsontozzuk, lehártyázzuk majd kockákra vágjuk a húst, és egy tárkonyos habarást készítünk.
- Ha a zöldségek is elkészültek, visszatesszük a húst a levesbe, és a fenti, összekevert alapanyagokkal besűrítjük.
- Néhány percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről.
Fotó: Tóth Milán Photography