Elkészítési idő: 70 perc + a lencse áztatási ideje

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (8 adag):

Az oldalas főzéséhez:

500 g marha oldalas

3 liter víz

Fűszerek: babér, fekete bors, boróka bogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió

1 ág friss kakukkfű

A leveshez:

2 nagy sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

½ zeller

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

200 g lencse (ezt 12 órával korábban beáztatjuk)

a hús leszűrt főzőleve

A habaráshoz:

300 g tejföl

1 evőkanál kukoricaliszt

1-1 kávéskanál tárkony és lestyán (szárított)

Elkészítés:

  1. Első lépésben megfőzzük az oldalast: a fűszerekkel együtt feltesszük főni, teljes lángon felforraljuk, majd leszedjük a forrás közben képződött habot (így szép áttetsző levest kapunk).
  2. Takarékra állítjuk a lángot, és szép lassan puhára főzzük.
  3. Akkor kiszedjük a húst, félretesszük, a levet pedig leszűrjük.
  4. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a korábban beáztatott, leszűrt lencsét kevés sóval a marhahúslében puhára főzzük.
  5. Közben kicsontozzuk, lehártyázzuk majd kockákra vágjuk a húst, és egy tárkonyos habarást készítünk.
  6. Ha a zöldségek is elkészültek, visszatesszük a húst a levesbe, és a fenti, összekevert alapanyagokkal besűrítjük.
  7. Néhány percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük