Vegeta házilag

A módszer lényege, hogy a zöldségek levét is felszívja a só, így tulajdonképpen ennek kiváltására használjuk a főzésnél, nemcsak fűszerezésre. Azoknak, akik szoktak ételízesítőt használni, mindenképpen ajánlom: az elkészítése könnyű, és tartósítószerek nélkül kapják ugyanazt az ízhatást.

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (500 g):

– 1 közepes méretű zellergumó + a zöldje

– 2 sárgarépa

– 2 petrezselyemgyökér + a zöldje

– 1 nagyobb fej hagyma

– 1 érett pritaminpaprika

– 1 teáskanál friss kakukkfű

– 1 teáskanál friss tárkony

1 teáskanál friss lestyán

– 200 g tengeri só

 Elkészítés:

A megmosott, feldarabolt zöldségeket ledaráljuk, és összekeverjük a sóval, és egy jól zárható edénybe tesszük. Hűtőben tároljuk, és zöldséges ételekhez, só helyett használjuk.

Fűszersó

A legegyszerűbb a „sóágyon” való tartósítás: ez esetben egy fűszersót készítünk. Ezt a módszert a fás szárú növények esetében ajánlom. Egy légmentesen záródó doboz aljára szórunk kb. fél centi vastagon tengeri, vagy más alacsony nátrium tartalmú sót, erre ráfektetünk egy réteg fűszernövényt, azt újra lefedjük sóval, és így rétegenként megtöltjük a dobozt, melyet a végén lefedünk. Kb. egy hónap múlva érdemes elkezdeni használni, de korlátlan ideig eláll. Ezzel a módszerrel a sót is egészségesebbé tehetjük, hiszen a fűszernövények ásványi anyag tartalmát a só magába szívja (pl. kedvencem, a kakukkfű esetében a káliumot), így ez által maga a só is egészségesebbé válik.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük