Fűszerolaj
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (6 dl):
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 nagyobb rozmaring ág
– 2 kisebb kakukkfű ág
– 4-5 szem szegfűbors
– 4-5 szem borókabogyó
– 2 kisebb csilipaprika
– 5-6 szem bazsalikomlevél
– 6 dl extra szűz olívaolaj



Elkészítés:
A növényeket és a fűszereket az üvegbe tesszük, majd felöntjük az olajjal, hogy ellepje. Kb. két hét elteltével kezdhetjük használni.
(További tudnivalók a fűszerecet leírásánál olvashatók.)
Tárkonyos fűszerecet
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (7 dl):
– 3-4 friss tárkonyág
– 2 érett nektarin, gerezdekre vágva
– 5-6 szem borókabogyó
– 5-6 szem szegfűbors
– 7 dl tokaji furmintecet



Elkészítés:
- Először a gondosan megmosott, leszárított fűszereket tesszük az üvegekbe, majd felöntjük az ecettel, és bedugaszoljuk.
- Kb. két hét múlva lehet elkezdeni használni. Akkor akár ki is vehetjük belőle a növényeket és a fűszereket, mert az ecet ennyi idő alatt átveszi belőlük az aromákat és az ásványi anyag tartalmat.
- Használat közben viszont mindenképpen távolítsuk el azokat a növényeket, melyeket már nem fed el a folyadék, mert megromlik és tönkre teheti az ecetünk ízét is.
Mézlikőr
A legegyszerűbb likőr, amit el lehet képzelni, és nagyon változatosan ízesíthető. Az alaprecept a következő:
Előkészítés: 5 perc + a víz hűtési ideje
Elkészítési idő: 5 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók:
1 rész méz
1 rész vodka (vagy bármilyen tiszta alkohol)
1 rész lágy víz (a felforralt és visszahűtött víz a legjobb)



- Először a mézet és az alkoholt keverjük össze, majd ehhez adjuk hozzá a vizet apránként, hogy ne legyen zavaros.
- Az így elkészült keverék három hónap alatt érik össze.
- Ízesíthetjük kedvenc fűszernövényünkkel is, melynek értékes illóolajai, tápanyagai a mézben kioldódva, annak jótékony összetevőivel kiegészülve kincset érnek. Pl. a levendula az alvást segíti, a kakukkfű, mint a leghatásosabb természetes antibiotikum, a meghűléses időszakban tesz jó szolgálatot, a rozmaring az emésztési problémákban segít.
Fotó: Tóth Milán Photography