Vegeta házilag
A módszer lényege, hogy a zöldségek levét is felszívja a só, így tulajdonképpen ennek kiváltására használjuk a főzésnél, nemcsak fűszerezésre. Azoknak, akik szoktak ételízesítőt használni, mindenképpen ajánlom: az elkészítése könnyű, és tartósítószerek nélkül kapják ugyanazt az ízhatást.
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (500 g):
– 1 közepes méretű zellergumó + a zöldje
– 2 sárgarépa
– 2 petrezselyemgyökér + a zöldje
– 1 nagyobb fej hagyma
– 1 érett pritaminpaprika
– 1 teáskanál friss kakukkfű
– 1 teáskanál friss tárkony
1 teáskanál friss lestyán
– 200 g tengeri só
Elkészítés:
A megmosott, feldarabolt zöldségeket ledaráljuk, és összekeverjük a sóval, és egy jól zárható edénybe tesszük. Hűtőben tároljuk, és zöldséges ételekhez, só helyett használjuk.
Fűszersó
A legegyszerűbb a „sóágyon” való tartósítás: ez esetben egy fűszersót készítünk. Ezt a módszert a fás szárú növények esetében ajánlom. Egy légmentesen záródó doboz aljára szórunk kb. fél centi vastagon tengeri, vagy más alacsony nátrium tartalmú sót, erre ráfektetünk egy réteg fűszernövényt, azt újra lefedjük sóval, és így rétegenként megtöltjük a dobozt, melyet a végén lefedünk. Kb. egy hónap múlva érdemes elkezdeni használni, de korlátlan ideig eláll. Ezzel a módszerrel a sót is egészségesebbé tehetjük, hiszen a fűszernövények ásványi anyag tartalmát a só magába szívja (pl. kedvencem, a kakukkfű esetében a káliumot), így ez által maga a só is egészségesebbé válik.