Gasztrotérkép 2023

Ételek és történetek a Szigetköz és a Csallóköz vidékéről

2023 tavaszán kaptam a megtisztelő felkérést a győri Széchenyi István Egyetemtől, hogy vegyek részt egy, a Szigetköz és a Csallóköz gasztronómiáját bemutató kiadvány készítésében, mely a receptek mellett egy térképet is tartalmaz a térségbe látogató turisták számára. A booklet az Insula Magna projekt keretében jött létre, így a gasztronómia mellett fontos szerepet kapott a szerkesztés során a fenntarthatóság, ezért nemcsak éttermek kerültek fel a térképre, hanem gazdaságok, gasztronómiai vállalkozások is. Az ő termékeiket felhasználva készült az a 14 tájjellegű recept is, melyet én készítettem el.

A kiadvány elérhető a Győr-Sopron-Moson megyei TDM irodákban és az országos nagyrendezvényeken, fesztiválokon a győri Széchenyi István Egyetem standján.

Online, lapozható formában itt található.

Kattintson ide a bevezetőért

A TÉRKÉPEN SZEREPLŐ HELYEK:

SZIGETKÖZ
  1. Albertkázmérpuszta, ChocoCard ChocoCard – Bean-to-Bar csokoládé
  2. Ásványráró – A Major étterem a Major étterem – Vadas zsemlegombóccal
  3. Ásványráró – Titán Halászcsárda Facebook – Halászlé
  4. Darnózseli, Napsugár Bio Farm Facebook – Szilva, Szilvalekvár
  5. Dunakiliti, Szigetköz Lelke Pálinkaház hu – Pálinka
  6. Dunasziget – Dunaszigeti Zöldségközösség hu – Patisszon
  7. Dunasziget – Sziget Aranya Facebook – Homoktövis
  8. Dunasziget – Zátonyi Csárda Zatonyi Csarda – Halászlé
  9. Gasztro- és élménytérkép HELYEK / Szigetköz:
  10. Győr, Búzakék Pékség Facebook – Kovászos kenyér
  11. Győr, Széchenyi István Egyetem Győr | Széchenyi István Egyetem – University of Győr | Magyarország (sze.hu) – Gombás melegszendvics (Egyetemi kantin)
  12. Hédervár – Park Panzió és Étterem hu – Ecetes hal
  13. Kisbodak – Szigetközi Sajtműhely Élmény- és Kecskefarm Facebook – Kecskesajt
  14. Kunsziget, Petrezsirom Fesztivál Facebook – Petrezselyem
  15. Mosonmagyaróvár, Széchenyi István Egyetem tangazdasága – Smart Farm Növénytudományi Tanszék – Tangazdaság (sze.hu) – Patisszon
  16. Mosonszentmiklós, Farm Florist Facebook – Levendula, vágott virág, fűszernövények
  17. Nagybajcs – Bajcsi Halásztanya hu – Halászlé
CSALLÓKÖZ
  1. Burning Angel ChiliFarm Velky Meder (burningangelchili.com)
  2. Castel Panzió és Étterem, Mierovo castelmierovo.sk
  3. Csente Csárda Vojka nad Dunajom csentecarda.sk
  4. Dolce Vita Cukrászda Trhová Hradská cukraren.eu
  5. Hotel Amade Chateau Vrakún hotelamade.sk
  6. Köles Cukrászda Okoc cukrarenkoles.sk
  7. Kukkonia Garden Dunajská Streda, Vrakún https://www.kukkoniagarden.sk/
  8. Nimród Étterem, Gabcikovo restauracianimrod.sk
  9. Vespresso Corso Dunajská Streda Vespresso
  10. Villa Rosa, Dunajská Streda villarosa.sk

Impresszum:

Kiadó: Széchenyi István Egyetem, 2023 Szövegek, receptek, szerkesztés: Bezselics-Békési Ildikó Fotók: Pomaránski Luca Grafikai munkák: Széchenyi István Egyetem, Pályaorientációs és Marketing Központ – Pálmai Zsóka, Lőrincz Gergő Térkép: Dubi Árpád Kapcsolat: marketing@sze.hu

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük