Elkészítés: 50 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (5 adag):
5 darab friss karalábé, levelekkel együtt
300 gramm pulyka felsőcomb darálva
100 gramm barna basmati rizs
2 fej főzőhagyma (fiatal vöröshagyma)
2 gerezd friss fokhagyma (ha érett, elég 1 gerezd kettéosztva)
só, őrölt fekete bors
50 g vaj (két részletben)
½ deci fehérbor (két részletben)
1 tojás (szétválasztva)
200 g tejföl
2 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál zöld curry por vagy paszta
Elkészítés:
- Első lépésben elkészítjük a rizst: a vaj felét egy lábosban megolvasztjuk, és megpirítjuk benne a barna rizst. A barna basmati megegyezik a klasszikus basmati rizzsel, a különbséget pusztán a feldolgozás módja teszi; barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről, ezáltal íze is sokkal erősebb, teljesebb. Az általam ismert barna rizsekhez képest ez a fajta gyorsan elkészül: pirítás után ráöntjük a fehérbor felét, és alaposan összekeverjük, hogy a boros-vajas massza mindenhol bevonja a rizsszemeket. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, és lassú tűzön puhára pároljuk. (Kb. 10-15 perc). Ezt követően félretesszük, míg félig kihűl.
- A darált húst sózzuk, borsozzuk. Belekeverünk egy fej apróra vágott főzőhagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Elegyítjük a félig kihűtött rizzsel, majd egy félig felvert tojásfehérjével.
- A karalábékat meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk – ezt félretesszük a mártáshoz. A zöldségeket megtöltjük az előkészített darálthús-keverékkel (ha marad a töltelékből, gombócokat formázva belőle külön megpárolhatjuk vagy kifőzhetjük).
- Egy sütőtálba tesszük, és kevés vizet aláöntve, 180 fokos sütőben, lefedve puhára pároljuk (kb. 35 perc).
- A sütési idő lejártával ellenőrizzük, elkészült-e, majd meglocsoljuk a tejfölös-tojásos keverékkel, melyet az alábbiak szerint készítünk el, és további 5-10 percre fedő nélkül visszadugjuk a sütőbe: a tojássárgáját kikeverjük a tejföllel és a parmezánnal, sóval és borssal ízesítjük.
- A maradék egy fej főzőhagymát apróra vágva megpároljuk a vajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagyma gerezdet, a karalábé kivájt belsejét és az apróra vágott szárakat és leveleket (ezeknek ugyanolyan ízük van, mint a karalábénak, csak enyhébb).
- Megsózzuk, aláöntjük a maradék fehér bort, és fedő nélkül pároljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
- Akkor aláöntünk kb. 1 deci vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezt követően botmixerrel összetörjük, borsozzuk, majd hozzáadjuk az előkészített tejfölt és a zöld curryt. A zöld curryt Thaiföldön szinte minden hús- vagy halféléhez, zöldséges ételekhez szívesen használják. Csípős, de közel sem annyira, mint a chili, így akár gyermekeknek is adható.
- Az elkészített mártást a töltött karalábéval együtt tálaljuk.
Fotó: Tóth Milán Photography