Töltött karalábé zöld curry mártással

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (5 adag):

5 darab friss karalábé, levelekkel együtt

300 gramm pulyka felsőcomb darálva

100 gramm barna basmati rizs

2 fej főzőhagyma (fiatal vöröshagyma)

2 gerezd friss fokhagyma (ha érett, elég 1 gerezd kettéosztva)

só, őrölt fekete bors

50 g vaj (két részletben)

½ deci fehérbor (két részletben)

1 tojás (szétválasztva)

200 g tejföl

2 evőkanál reszelt parmezán

1 evőkanál zöld curry por vagy paszta

Elkészítés:

  1. Első lépésben elkészítjük a rizst: a vaj felét egy lábosban megolvasztjuk, és megpirítjuk benne a barna rizst. A barna basmati megegyezik a klasszikus basmati rizzsel, a különbséget pusztán a feldolgozás módja teszi; barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről, ezáltal íze is sokkal erősebb, teljesebb. Az általam ismert barna rizsekhez képest ez a fajta gyorsan elkészül: pirítás után ráöntjük a fehérbor felét, és alaposan összekeverjük, hogy a boros-vajas massza mindenhol bevonja a rizsszemeket. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, és lassú tűzön puhára pároljuk. (Kb. 10-15 perc). Ezt követően félretesszük, míg félig kihűl.
  2. A darált húst sózzuk, borsozzuk. Belekeverünk egy fej apróra vágott főzőhagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Elegyítjük a félig kihűtött rizzsel, majd egy félig felvert tojásfehérjével.
  3. A karalábékat meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk – ezt félretesszük a mártáshoz. A zöldségeket megtöltjük az előkészített darálthús-keverékkel (ha marad a töltelékből, gombócokat formázva belőle külön megpárolhatjuk vagy kifőzhetjük).
  4. Egy sütőtálba tesszük, és kevés vizet aláöntve, 180 fokos sütőben, lefedve puhára pároljuk (kb. 35 perc).
  5. A sütési idő lejártával ellenőrizzük, elkészült-e, majd meglocsoljuk a tejfölös-tojásos keverékkel, melyet az alábbiak szerint készítünk el, és további 5-10 percre fedő nélkül visszadugjuk a sütőbe: a tojássárgáját kikeverjük a tejföllel és a parmezánnal, sóval és borssal ízesítjük.
  6. A maradék egy fej főzőhagymát apróra vágva megpároljuk a vajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagyma gerezdet, a karalábé kivájt belsejét és az apróra vágott szárakat és leveleket (ezeknek ugyanolyan ízük van, mint a karalábénak, csak enyhébb).
  7. Megsózzuk, aláöntjük a maradék fehér bort, és fedő nélkül pároljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
  8. Akkor aláöntünk kb. 1 deci vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezt követően botmixerrel összetörjük, borsozzuk, majd hozzáadjuk az előkészített tejfölt és a zöld curryt.  A zöld curryt Thaiföldön szinte minden hús- vagy halféléhez, zöldséges ételekhez szívesen használják. Csípős, de közel sem annyira, mint a chili, így akár gyermekeknek is adható.
  9. Az elkészített mártást a töltött karalábéval együtt tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük