Gesztenyekrémleves naranccsal és birsalmával

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (6 adag):

1 kg birsalma kimagozva, de héjastól

25 g vaj

50 g világos barna nádcukor

1 liter víz

2 centi reszelt, friss gyömbér

1 kávéskanál enyhén megtört ánizsmag

Kevés fehér bors

1 narancs héja és leve

3 cl birs pálinka

200 g főtt gesztenye – a fele áttörve és pürésítve, a másik fele darabosan a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, felmelegítjük és beleforgatjuk a feldarabolt birsalmát az enyhén karamellizálódott cukorba.
  2. Lefedjük, hogy elkezdjen levet engedni. Akkor aláöntjük a narancs levét, rászórjuk a narancshéjat és folytatjuk a párolást.
  3. Mikor elkezd puhulni, fűszerezzük a gyömbérrel, a fehér borssal és az ánizsmaggal, felöntjük a vízzel és teljesen megfőzzük, végül leturmixoljuk.
  4. Hozzákeverjük a gesztenyemasszát, és együtt újra felmelegítjük.
  5. Végül beleöntjük a pálinkát és darabos, morzsolt főtt gesztenyével megszórva tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük