Elkésztés: 80 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (8-8 adag):

A sütőtök mártáshoz:

1 parázstök felkockázva

2 liter erőleves

1 kis zöld csilipaprika

2 gerezd fokhagyma

kakukkfű, fekete bors

fahéj

Elkészítés:

A tököt puhára főzzük az erőlevesben (én megfeleztem, és a felét zöldség alaplében készítettem el a vegetáriánusok miatt), benne a csilivel, a fokhagymával és a fűszerekkel, majd leturmixoljuk.

A babhoz:

400 g fehér bab

kakukkfüves só

1 gerezd fokhagyma

babérlevél

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk, majd másnap puhára főzzük, és leszűrve használjuk.

Pulykahús:

700 g darált pulykacomb

1 kis fej vöröshagyma

3 evőkanál olaj

só, fekete bors, őrölt koriander

zöld koriander a tálaláshoz

apróra vágott pritamin paprika a tálaláshoz

A gombához:

500 g csiperkegomba

1 kis fej vöröshagyma

3 evőkanál olaj

só, fekete bors

1 evőkanál olajban eltett, darált szarvasgomba

aprított pritamin paprika a tálaláshoz

Elkészítés:

A vöröshagymát mindkét esetben az olajon megdinszteljük, majd belekeverjük a húst, illetve a gombát, fűszerezzük, és megpirítjuk (fontos, hogy ne maradjon leve, mert akkor túl főzelékszerű lesz a végeredmény).

A főtt babot megfelezzük, és a húshoz, illetve a gombához keverjük, majd hozzáadjuk az előkészített csípős sütőtökmártást. A gombásat szarvasgombával, a húsosat korianderrel és apróra vágott pritamin paprikával ízesítjük.

A recept elnevezése talán igényel egy kis kommentárt: a chili CON carne (chili hússal) nevet mindenki ismeri – az egyik változat azonban vegetáriánus, tehát hús nélkül készül, ezért kapta a chili SIN carne (chili hús nélkül) nevet.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük