Pálinkás szilvadzsem karamellel, mézzel és vaníliával

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (k. 4 kg dzsem):

5 kg szilva

½ kg barna cukor

100 g méz

1/2 dl vaníliaeszencia vagy 2-3 vaníliarúd

1 dl szilvapálinka

Elkészítés:

  1. A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a megmosott, félbevágott szilvaszemeket, felfőzzük és addig forraljuk, míg a karamell teljesen elolvad.
  2. A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliaeszenciát (vagy 2-3 vaníliarúd kikapart belsejét), a mézet és a pálinkát.
  3. Jól összekeverjük és sterilizált üvegekbe töltjük.

TIPP: A különleges lekvárt megbolondíthatjuk azzal, ha júniusban lefagyasztunk pár kiló kimagozott meggyet, és felesben a szilvához adjuk – fantasztikus ízek születnek ebből a szokatlan „házasságból” – ötletszerűen próbáltam ki, azóta minden évben gondolt fordítok a meggy lefagyasztására júniusban.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük