Kapros zöldbableves húsgombócokkal

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (8 adag):

400 g zöldbab

2 közepes méretű sárgarépa

1 fej vöröshagyma apróra vágva

1 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor

2 dl tejföl

2 evőkanál étolaj

só, bors

1 teáskanál pirospaprika

1,5 liter víz

A húsgombóchoz:

250 g darált sertéshús

1 kis fej vöröshagyma felaprítva

1 evőkanál zsemlemorzsa

só, bors

1 tojás

Elkészítés:

  1. A darált húst előző este összekeverjük a többi összetevővel, és egy jól zárható edényben a hűtőbe tesszük. Másnap kb. 5 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle – így hamar átfő, és könnyen kanalazható.
  2. A leveshez az olajon megpároljuk a hagymát, sózzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát.
  3. Beletesszük a darabokra vágott zöldbabot, a fokhagymát és a sárgarépát, majd fedő alatt tíz percig lassú tűzön együtt pároljuk (kb. ennyi idő alatt fő ki a zöldségek leve).
  4. Akkor felengedjük a vízzel, és teljes lángon felforraljuk.
  5. Beletesszük az előkészített húsgombócokat, és csökkentve a lángot addig főzzük, míg minden összetevő megpuhul.
  6. Egy kicsit kiveszünk a főzővízből, és simára keverjük vele a tejfölt, amit ezt követően a leveshez adunk.
  7. Lezárva a lángot, beletesszük a borsot és a kaprot, majd tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk a levest.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük