Elkészítés: 60 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (8 adag):
400 g zöldbab
2 közepes méretű sárgarépa
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 dl tejföl
2 evőkanál étolaj
só, bors
1 teáskanál pirospaprika
1,5 liter víz
A húsgombóchoz:
250 g darált sertéshús
1 kis fej vöröshagyma felaprítva
1 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
1 tojás
Elkészítés:
- A darált húst előző este összekeverjük a többi összetevővel, és egy jól zárható edényben a hűtőbe tesszük. Másnap kb. 5 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle – így hamar átfő, és könnyen kanalazható.
- A leveshez az olajon megpároljuk a hagymát, sózzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát.
- Beletesszük a darabokra vágott zöldbabot, a fokhagymát és a sárgarépát, majd fedő alatt tíz percig lassú tűzön együtt pároljuk (kb. ennyi idő alatt fő ki a zöldségek leve).
- Akkor felengedjük a vízzel, és teljes lángon felforraljuk.
- Beletesszük az előkészített húsgombócokat, és csökkentve a lángot addig főzzük, míg minden összetevő megpuhul.
- Egy kicsit kiveszünk a főzővízből, és simára keverjük vele a tejfölt, amit ezt követően a leveshez adunk.
- Lezárva a lángot, beletesszük a borsot és a kaprot, majd tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk a levest.
Fotó: Tóth Milán Photography