Kapros puliszkával töltött tök savanyú „krumplifőzelékkel”

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (6 adag):

A töltött tökhöz:

1 közepes nagyságú zsenge tök

250 g juhtúró

100 g kukoricadara

25 g vaj

1 liter víz

kakukkfű, kapor

A „krumplifőzelékhez”:

500 g krumpli

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

a tök kivájt belseje

25 g vaj

1 dl fehérbor

2 evőkanál tárkonyos furmintecet

babér

Elkészítés:

  1. A tököt meghámozzuk, és kivájjuk a belsejét.
  2. A kukoricalisztet a forrásban lévő vízbe öntve, kevés sóval és kakukkfűvel megfőzzük.
  3. Ha elkészült, belekeverjük az áttört juhtúrót és a kaprot. Megtöltjük vele a tököt, a maradékot egy vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.
  4. A tököt egy tűzálló tálba Tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve az előmelegített, 160 fokos sütőbe tesszük a tál puliszkával együtt.
  5. A puliszkát én 10 perc után kivettem, a tök kb. 30 perc alatt puhult meg.
  6. A „főzelékhez” a vajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a tök kivájt belsejét, a kockára vágott krumplit, egy deci fehérbort és a párolt tök alatt összegyűlt vizet, beletesszük a babért, megsózzuk. Lefedve puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne párologjon el a zöldségekből kifőtt lé.
  7. Végezetül simára turmixoljuk – én egy kevés tárkonyos borecettel ízesítettem.
  8. A felszeletelt töltött tökkel tálaljuk, a nagyon éhesek ehetik mellé a külön megsütött kapros puliszkát.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük