Elkészítés: 30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók (kb. 250 g):

3 csokor sima levelű zöldpetrezselyem

4 fokhagymagerezd, összezúzva

100 g tökmag, napraforgómag és mandula vegyesen

150 ml extra szűz olívaolaj

100 g frissen reszelt parmezán

só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, majd a leveleket apróra vágjuk.
  2. A megtisztított fokhagymagerezdeket összezúzzuk, az olajos magvakat ledaráljuk, majd mindezt összekeverjük.
  3. Felöntjük az olívaolajjal, majd beletesszük a parmezánt is, végül sózzuk-borsozzuk.
  4. Jól záródó üvegben, a hűtőben tároljuk. Egy hét múlva fogyasztható.

Fotó: Tóth Milán Photography

Volt élet a pesto előtt, de már alig emlékszünk rá: a hagyományos, bazsalikomból készült változat annyira beépült gasztronómiai hétköznapjainkba.  Én ezt is házilag készítem, és szezonális szempontból most jött el az ideje a készletek feltöltésének. Gyakran sütök halat egyszerű, fokhagymás-vajas-petrezselymes mártással, innen jött az ötlet, hogy pestót is készítsek petrezselyemből. Ha pedig az alapösszetevőt „magyarosítottam”, a hagyományosan használt fenyőmagot is hazai alapanyagokra cseréltem. Már teszteltük a végeredményt – kiváló.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük