Elkészítés: 30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók (kb. 250 g):
3 csokor sima levelű zöldpetrezselyem
4 fokhagymagerezd, összezúzva
100 g tökmag, napraforgómag és mandula vegyesen
150 ml extra szűz olívaolaj
100 g frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, majd a leveleket apróra vágjuk.
- A megtisztított fokhagymagerezdeket összezúzzuk, az olajos magvakat ledaráljuk, majd mindezt összekeverjük.
- Felöntjük az olívaolajjal, majd beletesszük a parmezánt is, végül sózzuk-borsozzuk.
- Jól záródó üvegben, a hűtőben tároljuk. Egy hét múlva fogyasztható.
Fotó: Tóth Milán Photography
Volt élet a pesto előtt, de már alig emlékszünk rá: a hagyományos, bazsalikomból készült változat annyira beépült gasztronómiai hétköznapjainkba. Én ezt is házilag készítem, és szezonális szempontból most jött el az ideje a készletek feltöltésének. Gyakran sütök halat egyszerű, fokhagymás-vajas-petrezselymes mártással, innen jött az ötlet, hogy pestót is készítsek petrezselyemből. Ha pedig az alapösszetevőt „magyarosítottam”, a hagyományosan használt fenyőmagot is hazai alapanyagokra cseréltem. Már teszteltük a végeredményt – kiváló.