Elkészítés: 90 perc
Nehézség: 4
Hozzávalók (6 adag):
A gnocchihoz:
1 kiló batáta
200 g liszt
1 tojás
só
Elkészítés:
- A batátát 160 fokos sütőben, 45 perc alatt megsütjük, a héját lehúzzuk és áttörjük.
- Összegyúrjuk a liszttel és a tojással, majd először kisebb gombócokat formázunk belőlük, ezeket sodorjuk ki kb. 1,5 centi vastag nudlikká, melyeket 2 centis darabokra vágunk és gömbölyűre formázzuk őket.
- Forró, lobogó vízbe dobjuk. Először lesüllyednek a fazék aljára – mikor feljönnek a víz színére, tulajdonképpen készen is vannak.
- Szűrőkanállal átszedjük őket egy tálban előkészített hideg vízbe (ez azért fontos, hogy azonnal lehűljön a felületük, különben ragadós lesz), majd leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A mártáshoz:
500 g darált marhahús
250 g darabos paradicsom konzerv
1 fej hagyma, apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 szár zeller, apróra vágva
5 evőkanál olaj
só, frissen őrölt fekete bors
1 deci fehérbor
200 g feta sajt
10 szem koktélparadicsom
Elkészítés:
- Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a zellert, és együtt pirítjuk 4-5 percig, majd ráöntjük a bort – elkeverjük, és hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon.
- Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, majd kevergetve átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomkonzervet.
- Az előkészített gnocchit egy tűzálló tálba rendezzük. Leöntjük a paradicsomos-fűszeres darált hússal, majd a tetejére szórjuk a felkockázott feta sajtot, és díszítésképpen a koktélparadicsomokat is.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Tóth Milán Photography