Gnocchi bolognai mártásban, sajttal sütve

Elkészítés: 90 perc

Nehézség: 4

Hozzávalók (6 adag):

A gnocchihoz:

1 kiló batáta

200 g liszt

1 tojás

 só

Elkészítés:

  1. A batátát 160 fokos sütőben, 45 perc alatt megsütjük, a héját lehúzzuk és áttörjük.
  2. Összegyúrjuk a liszttel és a tojással, majd először kisebb gombócokat formázunk belőlük, ezeket sodorjuk ki kb. 1,5 centi vastag nudlikká, melyeket 2 centis darabokra vágunk és gömbölyűre formázzuk őket.
  3. Forró, lobogó vízbe dobjuk. Először lesüllyednek a fazék aljára – mikor feljönnek a víz színére, tulajdonképpen készen is vannak.
  4. Szűrőkanállal átszedjük őket egy tálban előkészített hideg vízbe (ez azért fontos, hogy azonnal lehűljön a felületük, különben ragadós lesz), majd leszűrjük, lecsöpögtetjük.

A mártáshoz:

500 g darált marhahús

250 g darabos paradicsom konzerv

1 fej hagyma, apróra vágva

3 gerezd zúzott fokhagyma

3 szár zeller, apróra vágva

5 evőkanál olaj

só, frissen őrölt fekete bors

1 deci fehérbor

200 g feta sajt

10 szem koktélparadicsom

Elkészítés:

  1. Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a zellert, és együtt pirítjuk 4-5 percig, majd ráöntjük a bort – elkeverjük, és hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. 
  2. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, majd kevergetve átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomkonzervet.
  3. Az előkészített gnocchit egy tűzálló tálba rendezzük. Leöntjük a paradicsomos-fűszeres darált hússal, majd a tetejére szórjuk a felkockázott feta sajtot, és díszítésképpen a koktélparadicsomokat is.
  4. Előmelegített, 180 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük