Baba Ganoush – padlizsánkrém tahinivel 

Elkészítés: 2 óra

Nehézség: 2

Hozzávalók (Kb. 300 g):

1/2 kg padlizsán

5 evőkanál szűz olívaolaj

1 teáskanál szezámsó

2 gerezd zúzott fokhagyma

2-3 evőkanál friss citromlé 

2 evőkanál tahini

Frissen őrölt fekete bors

3 evőkanál pirított, őrölt szezámmag

1 kávéskanál csilipehely

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 210 C fokra.
  2. Vágjuk ketté a padlizsánokat, a vágott felületet rácsos alakzatban vagdossuk be.
  3. Dörzsöljük be szezámsóval, majd kenjük be olívaolajjal.
  4. Vágott felével lefelé fektessük egy tepsibe vagy sütőlapra, és süssük 1 órán keresztül, míg a lila héj magától leválik a húsról.
  5. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  6. A héjat dobjuk ki, a húst kaparjuk bele a robotgépbe. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és keverjük püré állagúra.
  7. Kanalazzuk egy jó zárható tálba, és fogyasztás előtt hagyjuk állni legalább egy órán keresztül.
  8. Tálaláskor megszórhatjuk csilipehellyel vagy pirított szezámmaggal, és meglocsolhatjuk egy kevés olíva- vagy szezámolajjal.
  9. Pitával vagy hagyományos pirított kenyérrel fogyasztjuk

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük