Elkészítés: 2 óra
Nehézség: 2
Hozzávalók (Kb. 300 g):
1/2 kg padlizsán
5 evőkanál szűz olívaolaj
1 teáskanál szezámsó
2 gerezd zúzott fokhagyma
2-3 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál tahini
Frissen őrölt fekete bors
3 evőkanál pirított, őrölt szezámmag
1 kávéskanál csilipehely
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 210 C fokra.
- Vágjuk ketté a padlizsánokat, a vágott felületet rácsos alakzatban vagdossuk be.
- Dörzsöljük be szezámsóval, majd kenjük be olívaolajjal.
- Vágott felével lefelé fektessük egy tepsibe vagy sütőlapra, és süssük 1 órán keresztül, míg a lila héj magától leválik a húsról.
- Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- A héjat dobjuk ki, a húst kaparjuk bele a robotgépbe. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és keverjük püré állagúra.
- Kanalazzuk egy jó zárható tálba, és fogyasztás előtt hagyjuk állni legalább egy órán keresztül.
- Tálaláskor megszórhatjuk csilipehellyel vagy pirított szezámmaggal, és meglocsolhatjuk egy kevés olíva- vagy szezámolajjal.
- Pitával vagy hagyományos pirított kenyérrel fogyasztjuk
Fotó: Tóth Milán Photography