Ezen a blogon kívül a 2022-es évem legszebb gyümölcse, a Szigetköz – könyv végre kijött a nyomdából és elkészült hozzá a weboldal is, melyen megrendelhető: https://szigetkozikonyv.hu
Így mindenki leadhatja a rendelést, hogy ott legyen a karácsonyfa alatt, vagy a belőle készült ételek az ünnepi asztalon. Kedvcsinálónak jöjjön hát a szigetközi halászlé receptje, mely nem is lehetne aktuálisabb:
Előkészítés: 1 óra
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (8 adag):
2 kg ponty
2 kg vegyes apróhal
5 nagy fej hagyma
2 nagy, érett paradicsom
1 zöldpaprika
150 g mangalicazsír
100 g édes őrölt pirospaprika
4 evőkanál só
1 evőkanál őrölt bors
kb. 8 liter víz
A tálaláshoz:
1 db erőspaprika, Erős Pista vagy szárított cseresznyepaprika
A fotózáson gyerekkori kedvencemmel, sós lepénnyel ettük – a könyvben ezt a receptet is megtaláljátok. Az első fotón látható, egyedi, kézi készítésű kés Kalocsai Renátó munkája, a művészi kerámia tányérokat Ángyán Csillától kaptuk.
Fotó: Pomaránski Luca
Elkészítés:
- A pontyok fejét és farkát levágjuk, a törzsét 2 cm vastag szeletekre vágjuk – ez utóbbit félretesszük.
- 100 g zsírban enyhén megpirítunk 4 apró kockákra vágott hagymát, majd egy liter vízzel felengedjük és feloldjuk benne a só felét. Belerakjuk a megtisztított apróhalat és a pontyok fejét és farkát, a paradicsomot és a paprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az egészet puhára főzzük.
- Ha elkészült, levesszük a tűzről, a csontos részeket kivesszük belőle, majd az egészet átpasszírozzuk.
- A bográcsban a maradék zsíron megpirítjuk a felaprított 1 hagymát. Felengedjük egy liter vízzel, ebbe beleszórjuk a pirospaprikát és főzzük, míg a paprika színe kioldódik. Hozzáadjuk a borsot is és a só másik felét.
- Belekeverjük a passzírozott alaplét, az alaplé mennyiségével megegyező vízzel felhígítjuk és felmelegítjük.
- Végül a félretett pontyszeleteket belefőzzük és frissen tálaljuk. Ez utolsó szakasz során már nem szabad megkeverni, hogy ne törjük össze a pontypatkókat!
- Tálalásnál kínálhatunk hozzá valami csípőset: erős paprikát, cseresznyepaprikát vagy Erős Pistát.