Elkészítés: 60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag):
8 nagy alma (kb 1,6 kg)
700 g reszelt vöröskáposzta
400 g füstölt sonka
50 g aszalt vörösáfonya
1 fej lilahagyma
1 dl vörösbor
2 babérlevél
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál őrölt fekete bors
5 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Az almák tetejét a szárral együtt levágjuk. Kimagozzuk őket: a magházat kidobjuk, majd kivájjuk az almák belsejét úgy, hogy körben 1 cm vastag faluk maradjon.
- A sonkát kockára vágjuk, összekeverjük az almák kivájt húsával és az áfonyával, őrölt borssal ízesítjük, majd a keverékkel megtöltjük az almákat, és rátesszük a „kalapjukat” is.
- A káposztát vékonyra reszeljük, és egy kiolajozott tepsibe terítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát. Megszórjuk barna cukorral, sóval, köménnyel, és beletesszük a babérlevelet, és aláöntjük a bort.
- A káposzta-ágyra ültetjük a töltött almákat, melyek tetejét vékonyan átkenünk olajjal.
- 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Frissen tálaljuk.
1 adag tápanyagtartalma: 757,5 kcal; 21,7 g fehérje; 47,2 g zsír; 53,8 g szénhidrát
Fotó: Tóth Milán Photography