Elkészítés: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 adag):
2 kacsamell filé (kettévágva)
700 g szilva (vagy szilvalekvár)
400 g jázminrizs
2 dl száraz vörösbor
100 g aszalt szilva
Fűszerek (1-1 kávéskanál): fehér és barna mustármag, koriandermag, kardamom, frissen őrölt fekete bors;
1 felszeletelt csilipaprika,
4-5 szem csillagánizs
Elkészítés:
1. A besózott kacsamellet (miután a bőrt bevagdostuk a tetején) bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és egy órát állni hagyjuk.
2. Ezt követően a sütőedény aljába terítjük az apróra vágott csilipaprikával elkevert szilvát, mellészórjuk a darabokra tört csillagánizst, a tetejére helyezzük a húst, és előmelegített sütőben, 220 fokon kb. 40 percig lefedve sütjük.
(Ezen a ponton lehet félbehagyni a munkát, eltenni a hűtőbe és a tálalás előtt egy órával befejezni.)
3. Ha megpuhult, levesszük a fedőt és grillfokozatra állítva a sütőt, a bőrét ropogósra sütjük.
4. A kacsamellet kivesszük az edényből, a zsírt óvatosan leszedjük a szilva tetejéről, és a megsült gyümölcsöt egy lábosba szedjük. Hozzáadjuk a 2 dl száraz vörösborba pácolt aszalt szilvát, és összefőzzük.
5. A mártást tálaláskor öntjük a húsra. Rizst adunk hozzá, de egy kis őszibarack befőttel még ünnepibbé tehetjük a fogást.