Kacsamell fűszeres szilvamártásban 

Elkészítés: 90 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 adag):

2 kacsamell filé (kettévágva)

700 g szilva (vagy szilvalekvár)

400 g jázminrizs

2 dl száraz vörösbor

100 g aszalt szilva

Fűszerek (1-1 kávéskanál): fehér és barna mustármag, koriandermag, kardamom, frissen őrölt fekete bors;

1 felszeletelt csilipaprika,

4-5 szem csillagánizs

Fotó: Tóth Milán Photography

Elkészítés:

1. A besózott kacsamellet (miután a bőrt bevagdostuk a tetején) bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és egy órát állni hagyjuk.

2. Ezt követően a sütőedény aljába terítjük az apróra vágott csilipaprikával elkevert szilvát, mellészórjuk a darabokra tört csillagánizst, a tetejére helyezzük a húst, és előmelegített sütőben, 220 fokon kb. 40 percig lefedve sütjük.

(Ezen a ponton lehet félbehagyni a munkát, eltenni a hűtőbe és a tálalás előtt egy órával befejezni.)

3. Ha megpuhult, levesszük a fedőt és grillfokozatra állítva a sütőt, a bőrét ropogósra sütjük.


4. A kacsamellet kivesszük az edényből, a zsírt óvatosan leszedjük a szilva tetejéről, és a megsült gyümölcsöt egy lábosba szedjük. Hozzáadjuk a 2 dl száraz vörösborba pácolt aszalt szilvát, és összefőzzük.

5. A mártást tálaláskor öntjük a húsra. Rizst adunk hozzá, de egy kis őszibarack befőttel még ünnepibbé tehetjük a fogást.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük