Harcsa édesköményszószban, spenótgombóccal

Elkészítési idő: 80 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók és elkészítés (4 személyre):

Halszeletek vajban sütve:

8 szelet tiszai harcsafilé (adagonként 2 szelet, kb. 1,5 centi vastagok)

25 g vaj

só, bors

Az előkészített halszeleteket besózzuk, és az olvasztott vajban mindkét oldalon átsütjük.

Édesköményszósz

1 édeskömény gumó (a zöldjét tegyük el a díszítéshez)

25 g vaj

2 deci fehérbor

1 dl tejszín

só, bors

  1. Az apróra vágott édesköményt a felolvasztott vajban enyhén megsózva üvegesre pároljuk, majd a fehérborral felöntve puhára főzzük.
  2. Ha elkészült, simára turmixoljuk, majd a tejszínt hozzáadva összemelegítjük.
  3. Az édeskömény zöldjét apróra vágjuk, és a tányérra tálalt ételt megszórjuk vele.
Fotó: Tóth Milán Photography

Spenótgombóc

1 kg friss spenót

4 gerezd fokhagyma

8 evőkanál zsemlemorzsa

1 tojás

só, bors

4 evőkanál olaj

víz a főzéshez

  1. A megmosott, száraitól megtisztított spenótot az olajon puhára pároljuk, az összezúzott fokhagymával együtt.
  2. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk egy kicsit hűlni (ha szükséges, lecsöpögtetjük).
  3. Akkor hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojást, összegyúrjuk, majd 5 centi átmérőjű gombócokat formálunk belőle.
  4. Egy fazékban vizet forralunk, és a spenótgombócokat addig főzzük, míg azok feljönnek a víz színére.
  5. Akkor egy szűrőbe szedjük, és azonnal tálaljuk.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük