Előkészítés: 10 perc

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (12 szelet):

Fotó: Tóth Milán Photography

200 ml tej

4 tojás

250 g liszt

250 g porcukor

1 sütőpor

100 g vaj

Ízlés szerint:

mazsola

reszelt citromhéj

kakaó

A tetejére:

vaníliás porcukor

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral, majd a vajjal habosra keverjük.
  2. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
  3. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. Ízlés szerint keverhetünk bele egy maréknyi mazsolát vagy egy citrom lereszelt héját.
  5. Ez eddig egy sima kuglóftészta. Ha márványosra szeretnénk, a fele tésztába 1 evőkanál jó minőségű kakaót leverünk, és a kétféle tésztát váltakozva egy kuglófformába kanalazzuk.
  6. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük.
  7. Amikor kihűl, megszórjuk porcukorral.

FIGYELMEZTETÉS! Ha fém sütőformát használunk, azonnal ki kell fordítani belőle a kuglófot, amint kivettük a sütőből: a fém hűlés közben elkezd zsugorodni, így ha nem vagyunk elég gyorsak, beleszorul, és csak darabokban tudjuk majd kiszedni.

TIPP: Ha nagyon finom márványkuglófot szeretnénk, a tészta egyik feléhez keverjünk 100 g olvasztott fehér csokoládét, a másik feléhez pedig feketét.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük