Rólunk, magyarokról elmondható, hogy „levesesek” vagyunk: minden nagyobb étkezést ezzel kezdünk, és nem véletlenül válnak pillanatok alatt sikeressé az egymás után nyíló levesbárok sem: egy tartalmas, ízgazdag levessel és egy szendviccsel vagy pirítóssal egy napközbeni étkezés is kiváltható.
Én a világon a legjobban a leveseket szeretem, számomra nem egyszerűen étel: az otthon-élmény szerves része. Mindig van legalább kétféle a hűtőben, és mikor hazaérek, az első dolgom, hogy levest egyek: a hétköznapokon mindig ez a vacsorám. Ezen a ponton szokott megbukni nálam minden, nyers koszton alapuló diéta – ha nem ehetek levest, nem jó a közérzetem.
Az a híres alaplé…
ami minden valamirevaló leves receptben ott tündököl! Valójában nagyon egyszerű dolog, bár belátom, az elkészítése több munkával jár, mint feloldani egy leveskockát, viszont tartósítószer mentes, és sokkal finomabb, egyedibb ízt ad leveseinknek. A két legegyszerűbb változat a zöldség és a csirke alaplé, melyek a következőképpen készíthetők (érdemes nagyobb mennyiséget főzni belőle egyszerre, ezért egy 10 literes fazékra lesz szükségünk):
Zöldség alaplé
Előkészítés: 30 perc
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók:
2 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
negyed zellergumó (nagy)
1 kis fej karalábé
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított gomba (lehetőleg erdei)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 zöld, helyes erőspaprika
zöldfűszerek: kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, zellerzöld csokorba kötve
Szárított fűszerek: babér, egész fekete bors, szegfűszeg, körömnyi fahéj
Elkészítés:
- Mossuk, majd tisztítsuk meg a zöldségeket, és tegyük őket a fazékba.
- Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Forraljuk fel, szedjük le a habját majd lassú tűzön főzzük 90 percig.
- Szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni: így még leülepedik az aljára, ami átment a szűrőn (fűszermaradványok, stb).
- Adagoljuk ki 300 ml-es műanyag edényekbe, és fagyasszuk le.
TIPP: Ne, vagy csak nagyon kis mértékben sózzuk – így eredendően sós (pl. füstölt) alapanyagokhoz is fel tudjuk használni.
Csirke alaplé
Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók:
1,5 kg nyers csirkecsont (én mellcsontot szoktam venni, az mindig van friss a baromfi árusnál, mivel sokan filézve veszik a mellet)
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
negyed zellergumó
1 vöröshagyma
Száraz fűszerek: szegfűszeg, babér, egész fekete bors
Elkészítés:
- A csontot tegyük a fazékba, és öntsünk rá 7 liter vizet.
- Forraljuk fel, szedjük le a habját.
- Adjuk hozzá a megmosott, megtisztított zöldségeket és a fűszereket, és főzzük további másfél óráig.
- A továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mint a zöldség alaplénél.
TIPP: Akinek nincs ideje/kedve/energiája alaplevet főzni, annak sem kell feltétlenül a leveskockára fanyalodnia. Ugyanannyi idő alatt készíthet gyors alaplét házi vegetából (recept ITT): 1 liter vízhez tegyen 1 evőkanál zöldségkeveréket, és forralja át, majd szűrje le, és máris használatra kész a házi alaplé.
A tökéletes erőleves titka
Biztos mindenkinek feltűnt, hogy az otthon készült húsleves soha nem olyan intenzív, erős ízű, mint amilyet az éttermekben adnak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy házilag nem elkészíthető: a titok abban áll, hogy ők a húslevest is alapléből készítik, tehát duplán-triplán vannak benne az aromák és ízanyagok. Ha mindig eltesszük a húsleves felét, és a következő főzésnél a víz felét ezzel váltjuk ki, mi is elérhetjük ezt az ízhatást.