Elkészítés: 40 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (kb. 800 g):
1 kg érett narancs (megtisztítás után ennyi!)
½ kg befőző cukor
2 dl víz
1 körömnyi fahéjdarabka, szegfűbors, csillagánizs
fél citrom leve
Elkészítés:
1. A narancsot meghámozzuk, amennyire lehetséges, a belső fehér héjat is eltávolítjuk és gerezdekre szedjük, majd késsel feldaraboljuk.
2. Egy vastag aljú fazékban az enyhén megolvasztott cukorra öntjük a vizet, és felforraljuk. Ízlés szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűborssal, csillagánizzsal.
3. Pár percig főzzük a szirupot, majd hozzáadjuk a citromlevet (ekkor kivesszük a fűszereket).
4. A szirupba öntjük a feldarabolt narancsot, és felforraljuk. A keletkezett habot kanállal leszedjük.
5. Mérsékelt lángon tovább forraljuk, és kb. 15 perc forrás után (közben kevergetjük) kiforrázott üvegekbe töltjük. Nem muszáj itt abbahagyni: minél tovább főzzük, annál krémesebb lesz a lekvár – de a mennyisége csökken.
Fotó: Tóth Milán Photography