Elkészítés: 40 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (kb. 800 g):

1 kg érett narancs (megtisztítás után ennyi!)
½  kg befőző cukor
2 dl víz
1 körömnyi fahéjdarabka, szegfűbors, csillagánizs
fél citrom leve

Elkészítés:
1. A narancsot meghámozzuk, amennyire lehetséges, a belső fehér héjat is eltávolítjuk és gerezdekre szedjük, majd késsel feldaraboljuk.

2. Egy vastag aljú fazékban az enyhén megolvasztott cukorra öntjük a vizet, és felforraljuk. Ízlés szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűborssal, csillagánizzsal. 

3. Pár percig főzzük a szirupot, majd hozzáadjuk a citromlevet (ekkor kivesszük a fűszereket).

4. A szirupba öntjük a feldarabolt narancsot, és felforraljuk. A keletkezett habot kanállal leszedjük.

5. Mérsékelt lángon tovább forraljuk, és kb. 15 perc forrás után (közben kevergetjük) kiforrázott üvegekbe töltjük. Nem muszáj itt abbahagyni: minél tovább főzzük, annál krémesebb lesz a lekvár – de a mennyisége csökken.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük