Elkészítési idő: 90 perc + pácolás
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (5 adag):
5 darab, egyenként kb. 250 grammos malaccsülök
1,5 deci száraz fehérbor
2 közepes alma
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
A fűszersóhoz:
5 cm friss gyömbér lereszelve
1 evőkanál friss kakukkfű levél
2 evőkanál tengeri só
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis csilipaprika felaprítva
frissen őrölt fekete bors, kb. 1 kávéskanál
1 kávéskanál kömény, enyhén megpirítva
Elkészítés:
- A fűszersó hozzávalóit egy őrlőmozsárban összetörjük és alaposan összekeverjük.
- Bedörzsöljük vele a csülköket kívül-belül, majd egy zárt edényben 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
- A pácolási idő leteltével egy sütőtálba rendezzük.
- Aláöntjük a fehér bort, az almát, a hagymát és a paradicsomot a tisztított fokhagymagerezdekkel együtt a csülkök közé dugdossuk.
- A tálat lefedjük, és előmelegített, 160 fokos sütőbe tesszük, és kb. 2 óráig sütjük, míg tökéletesen puha lesz a hús.
- Akkor levesszük a fedőt, 200 fokra emeljük a hőmérsékletet, és időnként a pecsenyelével locsolgatva, aranyló színű, ropogósra sütjük a csülkök bőrét.
Köretnek adhatunk hozzá lencsesalátát és/vagy tepsis krumplit, esetleg krumplipürét.
Fotó: Tóth Milán Photography