Elkészítési idő: 90 perc + pácolás

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (5 adag):

5 darab, egyenként kb. 250 grammos malaccsülök

1,5 deci száraz fehérbor

2 közepes alma

2 fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

A fűszersóhoz:

5 cm friss gyömbér lereszelve

1 evőkanál friss kakukkfű levél

2 evőkanál tengeri só

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 kis csilipaprika felaprítva

frissen őrölt fekete bors, kb. 1 kávéskanál

1 kávéskanál kömény, enyhén megpirítva

Elkészítés:

  1. A fűszersó hozzávalóit egy őrlőmozsárban összetörjük és alaposan összekeverjük.
  2. Bedörzsöljük vele a csülköket kívül-belül, majd egy zárt edényben 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
  3. A pácolási idő leteltével egy sütőtálba rendezzük.
  4. Aláöntjük a fehér bort, az almát, a hagymát és a paradicsomot a tisztított fokhagymagerezdekkel együtt a csülkök közé dugdossuk.
  5. A tálat lefedjük, és előmelegített, 160 fokos sütőbe tesszük, és kb. 2 óráig sütjük, míg tökéletesen puha lesz a hús.
  6. Akkor levesszük a fedőt, 200 fokra emeljük a hőmérsékletet, és időnként a pecsenyelével locsolgatva, aranyló színű, ropogósra sütjük a csülkök bőrét.

Köretnek adhatunk hozzá lencsesalátát és/vagy tepsis krumplit, esetleg krumplipürét.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük