Elkészítés: 50 perc
Nehézség: 3
Krémes tökfőzelék
Hozzávalók (6 adag):
1 kg gyalult spárgatök
300 ml tejszín
3 evőkanál kukoricaliszt
3 evőkanál vaj vagy olaj
1 kis fej vöröshagyma
só
őrölt bors
őrölt kömény
1 csokor friss kapor
tárkonyos fűszerecet ízlés szerint
Elkészítés:
- A zsiradékban megpároljuk a hagymát, enyhén megsózzuk (általában nem egyben szórom bele a szükséges sómennyiséget az ételekbe, hanem fázisonként sózok, keveset).
- Beletesszük a borsot és a köményt, majd a gyalult tököt. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, ha szükséges, teszünk hozzá egy kis vizet.
- A tejszínben elkeverjük a kukoricalisztet, behabarjuk vele a tököt, felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Lefedve tíz percig állni hagyjuk, és máris tálaljuk.
- Aki savanyún szereti, a tányérján keverhet hozzá egy kis fűszeres ecetet is.
Nyári pulykapörkölt
Hozzávalók (6 adag):
700 g pulykacomb (csont nélkül)
5 evőkanál libazsír vagy olaj
1 friss főzőhagyma
1 gerezd friss fokhagyma
1 érett paradicsom
1 édes zöldpaprika
só
őrölt bors
pirospaprika
Elkészítés:
- A húst leöblítjük, leszárogatjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
- A zsiradékban megpároljuk a megtisztított, felaprított hagymát és a fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, őrölt borssal, és beletesszük a húst. Erős tűzön átpirítjuk, majd megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát is.
- Ezután lassú tűzön, lefedve puhára főzzük. Ha szükséges, legfeljebb néhány evőkanálnyi vizet adunk hozzá.
- A ropogós, friss fehér kenyérről nem megfeledkezve, a tökfőzelékkel tálaljuk.
Fotó: Tóth Milán Photography