Krémes tökfőzelék nyári pulykapörkölttel

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 3

Krémes tökfőzelék

Hozzávalók (6 adag):

1 kg gyalult spárgatök

300 ml tejszín

3 evőkanál kukoricaliszt

3 evőkanál vaj vagy olaj

1 kis fej vöröshagyma

őrölt bors

őrölt kömény

1 csokor friss kapor

tárkonyos fűszerecet ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A zsiradékban megpároljuk a hagymát, enyhén megsózzuk (általában nem egyben szórom bele a szükséges sómennyiséget az ételekbe, hanem fázisonként sózok, keveset).
  2. Beletesszük a borsot és a köményt, majd a gyalult tököt. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, ha szükséges, teszünk hozzá egy kis vizet.
  3. A tejszínben elkeverjük a kukoricalisztet, behabarjuk vele a tököt, felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Lefedve tíz percig állni hagyjuk, és máris tálaljuk.
  4. Aki savanyún szereti, a tányérján keverhet hozzá egy kis fűszeres ecetet is.

Nyári pulykapörkölt

Hozzávalók (6 adag):

700 g pulykacomb (csont nélkül)

5 evőkanál libazsír vagy olaj

1 friss főzőhagyma

1 gerezd friss fokhagyma

1 érett paradicsom

1 édes zöldpaprika

őrölt bors

pirospaprika

Elkészítés:

  1. A húst leöblítjük, leszárogatjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A zsiradékban megpároljuk a megtisztított, felaprított hagymát és a fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, őrölt borssal, és beletesszük a húst. Erős tűzön átpirítjuk, majd megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát is.
  3. Ezután lassú tűzön, lefedve puhára főzzük. Ha szükséges, legfeljebb néhány evőkanálnyi vizet adunk hozzá.
  4. A ropogós, friss fehér kenyérről nem megfeledkezve, a tökfőzelékkel tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük