Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (k. 4 kg dzsem):
5 kg szilva
½ kg barna cukor
100 g méz
1/2 dl vaníliaeszencia vagy 2-3 vaníliarúd
1 dl szilvapálinka
Elkészítés:
- A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a megmosott, félbevágott szilvaszemeket, felfőzzük és addig forraljuk, míg a karamell teljesen elolvad.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliaeszenciát (vagy 2-3 vaníliarúd kikapart belsejét), a mézet és a pálinkát.
- Jól összekeverjük és sterilizált üvegekbe töltjük.
TIPP: A különleges lekvárt megbolondíthatjuk azzal, ha júniusban lefagyasztunk pár kiló kimagozott meggyet, és felesben a szilvához adjuk – fantasztikus ízek születnek ebből a szokatlan „házasságból” – ötletszerűen próbáltam ki, azóta minden évben gondolt fordítok a meggy lefagyasztására júniusban.
Fotó: Tóth Milán Photography