Elkészítés: 35 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (2 adag):
1 kis lilahagyma, apróra vágva
8 szem koktélparadicsom, szeletelve
2 kaliforniai paprika (sárga és zöld) sütve, majd szeletelve
1 evőkanál kapribogyó
15 szem apró fekete olajbogyó
3 -4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 csomag csomag halloumi (kb. 270 g)
1 marék friss bazsalikom
só, bors
Friss kenyér a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A kaliforniai paprikákat 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, míg felhólyagosodik a héja. Utána tegyük egy légmentesen záródó dobozba, és hagyjuk félig kihűlni. Így szabad kézzel le tudjuk majd húzni a paprika bőrét, és kimagozva, a húsát felszeletelve dolgozunk vele tovább.
2. A paprikaszeleteket egy tálra fektetjük, megszórjuk az apróra vágott hagymával, a kapribogyóval, az olívabogyóval, a tetejére rendezzük a paradicsomot, megsózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal, majd megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal.
3. A sajtot 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és grillserpenyőben szép piros, ropogósra sütjük. Melegen, a salátával együtt tálaljuk (mellé adhatunk ropogós, friss kenyeret vagy pirítóst).
„A Halloumi sajt eredete Ciprus szigetére vezethető vissza, de egyre népszerűbbé vált a Közép-Keleti régió országaiban is. Hagyományosan juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sokszor készítik tehéntej és kecsketej keverékéből is. Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Gyakran használnak hozzá mentalevelet. Érdekes felfedezés volt, hogy a mentával tartósabbá, frissebbé tehetik a sajtot hosszú időre. Így akár 1 évig is érlelhető. A sajtot gyakran használják a konyhában. A szokásosnál magasabb az olvadáspontja, ezért nagyon jól grillezhető. Kérge szépen megbarnul, anélkül hogy a sajt szétolvadna. A ciprusiak a meleg hónapokban görögdinnyével fogyasztják. De illik hozzá mindenféle saláta, zöldség, gyümölcs is. A Halloumi félkör alakú, súlya kb. 220-270 g.” (Forrás: Házisajkészítés.hu)