Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 3

Tökfőzelék (6 adag):

1 kg gyalult tök

1 csomag zöldhagyma

1 fej hagyma

1 kávéskanál fekete kömény

1 kávéskanál fűszerkömény

2 teáskanál currypor

½ kávéskanál csili

1 kávéskanál kurkuma

1 kávéskanál cayenne bors

3 centi friss gyömbér lereszelve

deci tejszín

1 evőkanál kukoricaliszt

2 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. A hagymát és a zöldhagymát felaprítjuk, majd egy lábosban a felolvasztott vajon üvegesre pároljuk.
  2. Akkor beletesszük a reszelt gyömbért és a fűszereket, és lassú tűzön kevergetve pirítjuk néhány percig.
  3. Akkor hozzákeverjük a tököt, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
  4. Mikor levet enged, beleöntjük a kukoricaliszttel simára kevert tejszínt, majd sűrűre főzzük.

Cukkini kofta (kb. 15 darab):

4 kis cukkini

½ kávéskanál só

1 kávéskanál őrölt koriander

1 kávéskanál őrölt kömény

1 teáskanál kurkuma

1 mini chilipaprika apróra vágva

90 g csicseriborsó liszt

½ teáskanál sütőpor

1 tojás

olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A cukkinit lereszeljük, majd besózzuk és egy szűrőben kb. 20 percig állni hagyjuk.
  2. Akkor kinyomkodjuk a levét, és hozzákeverjük a fűszereket, a sütőporral elkevert lisztet és a tojást.
  3. Kb. 5 centi átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és forró olajban pirosra sütjük.
  4. Ha túl lágy, szaggathatjuk teáskanállal is, közvetlenül a serpenyőbe.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük