Előkészítés: 10 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (12 szelet):
200 ml tej
4 tojás
250 g liszt
250 g porcukor
1 sütőpor
100 g vaj
Ízlés szerint:
mazsola
reszelt citromhéj
kakaó
A tetejére:
vaníliás porcukor
Elkészítés:
- A tojások sárgáját a cukorral, majd a vajjal habosra keverjük.
- Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
- Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- Ízlés szerint keverhetünk bele egy maréknyi mazsolát vagy egy citrom lereszelt héját.
- Ez eddig egy sima kuglóftészta. Ha márványosra szeretnénk, a fele tésztába 1 evőkanál jó minőségű kakaót leverünk, és a kétféle tésztát váltakozva egy kuglófformába kanalazzuk.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük.
- Amikor kihűl, megszórjuk porcukorral.
FIGYELMEZTETÉS! Ha fém sütőformát használunk, azonnal ki kell fordítani belőle a kuglófot, amint kivettük a sütőből: a fém hűlés közben elkezd zsugorodni, így ha nem vagyunk elég gyorsak, beleszorul, és csak darabokban tudjuk majd kiszedni.
TIPP: Ha nagyon finom márványkuglófot szeretnénk, a tészta egyik feléhez keverjünk 100 g olvasztott fehér csokoládét, a másik feléhez pedig feketét.