Elkészítés: 80 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (10 szelet):

A tésztához:

2 deci tej

4 tojás, szétválasztva

250 g liszt

250 g cukor

1 csomag sütőpor

100 g vaj

150 g datolya pépesre főzve

A főzéshez: 1 deci víz, 1 deci tej, 1 teáskanál vaníliakivonat

1 kávéskanál őrölt kardamom

A mázhoz:

200 g körte kimagozva, meghámozva (Alexander körtét szeretek használni)

2 deci víz

3 ujjnyi friss, reszelt gyömbér

100 g cukor

10 g apróra vágott aszalt gyömbér a tetejére

Elkészítés:

  1. A tésztához szétválasztjuk a tojásokat: a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját a puha vajjal simára keverjük, majd ehhez adjuk hozzá a cukrot, a datolyamasszát, majd a sütőporral és a kardamommal elkevert lisztet, végül a tejet.
  2. Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tojáshabot.
  3. Vajazott-lisztezett sütőformába öntve, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt sül meg. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Figyelem! A fém sütőformából azonnal ki kell borítani a süteményt, mert a fém hűlés közben összehúzódik, és beleszorul!
  4. Míg sül, megfőzzük a mázat: a hámozott, magozott Alexander körtét kockákra vágjuk (ha más, kevésbé édes fajtát használunk, több cukrot kell beletenni és valószínűleg a főzési idő is hosszabb lesz), és cukorral elkeverve két deci vízben puhára főzzük.
  5. A végén simára turmixoljuk, és beletesszük a friss, reszelt gyömbért. A forró kuglóf tetejére kenjük a masszát (így egy kicsit be is szívja a tészta), és kívül-belül bekenjük vele. Az apróra vágott, szárított gyömbérrel (esetleg aszalt körtével) díszítjük.

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük