Elkészítés: 80 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (10 szelet):
A tésztához:
2 deci tej
4 tojás, szétválasztva
250 g liszt
250 g cukor
1 csomag sütőpor
100 g vaj
150 g datolya pépesre főzve
A főzéshez: 1 deci víz, 1 deci tej, 1 teáskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál őrölt kardamom
A mázhoz:
200 g körte kimagozva, meghámozva (Alexander körtét szeretek használni)
2 deci víz
3 ujjnyi friss, reszelt gyömbér
100 g cukor
10 g apróra vágott aszalt gyömbér a tetejére
Elkészítés:
- A tésztához szétválasztjuk a tojásokat: a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját a puha vajjal simára keverjük, majd ehhez adjuk hozzá a cukrot, a datolyamasszát, majd a sütőporral és a kardamommal elkevert lisztet, végül a tejet.
- Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tojáshabot.
- Vajazott-lisztezett sütőformába öntve, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt sül meg. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Figyelem! A fém sütőformából azonnal ki kell borítani a süteményt, mert a fém hűlés közben összehúzódik, és beleszorul!
- Míg sül, megfőzzük a mázat: a hámozott, magozott Alexander körtét kockákra vágjuk (ha más, kevésbé édes fajtát használunk, több cukrot kell beletenni és valószínűleg a főzési idő is hosszabb lesz), és cukorral elkeverve két deci vízben puhára főzzük.
- A végén simára turmixoljuk, és beletesszük a friss, reszelt gyömbért. A forró kuglóf tetejére kenjük a masszát (így egy kicsit be is szívja a tészta), és kívül-belül bekenjük vele. Az apróra vágott, szárított gyömbérrel (esetleg aszalt körtével) díszítjük.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography