Elkészítés: 60 perc
Nehézség: 3
Tőkehalkrém
Hozzávalók (4 adag):
400 g tőkehal
4 evőkanál tejszín
4 evőkanál száraz fehérbor
só, bors
4 ág turbolya
1/2 citrom leve
2 evőkanál vaj
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk. A halszeletek mindkét oldalát átsütjük benne, majd aláöntjük a fehérbort, és teljesen puhára pároljuk, előtte sózzuk-borsozzuk. Ezt követően a halat beletesszük a turmixgépbe. Hozzáadjuk a tejszínt, és krémesre pépesítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott turbolyát és a citromlét, és tálkákba szedve szervírozzuk.
Vajban párolt zöldspárga
Hozzávalók (4 adag):
1 csomag spárga
2 evőkanál vaj
só
1 citrom leve
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben. A megtisztított spárgákat átforgatjuk benne, megsózzuk, majd a citromlével meglocsoljuk, és lefedve félpuhára pároljuk (kb. 4-5 perc).
Újkrumpli
Hozzávalók (4 adag):
1 kg újkrumpli
só
kevés víz
Elkészítés:
Imádom a most kapható korai, „gurulós” újkrumplit. Még a kapargatással sem szoktam vesződni, csak megmosom, és héjastul puhára párolom. Ehhez egy fedett sütőtálat rendszeresítettem: a lábosban kavargatástól szétesik. Tehát a megmosott krumplikat megsózom, egy tálba (vagy tepsibe) teszem, aláöntök egy pici vizet, hogy ne süljön le, lefedem, és 160 fokos sütőben kb. 20 perc alatt elkészül. Ha száraz étel mellé esszük, tehetünk rá egy kis vajat, megszórhatjuk friss petrezselyemmel.
Ez esetben a spárga elég vajas, a halkrém pedig elég fűszeres volt, ezért magában tálaltam.
Fotó: Tóth Milán Photography