Ezt a levest nem lehet kis mennyiségben elkészíteni és a közhiedelemmel ellentétben diétásnak sem tekinthető – legalábbis a hagyományos változat.

Elkészítés: 80 perc + a hüvelyesek áztatása

Nehézség: 3

Hozzávalók (12 adag):

400 g apró szemű gyöngybab

400 g csicseriborsó

2 nagy fej vöröshagyma felaprítva

2 gerezd zúzott fokhagyma 

5 evőkanál olívaolaj

½  fej kisebb káposzta felszeletelve

4 szál zeller felaprítva

2 sárgarépa felkarikázva

100 g paradicsompüré

kb. 30 bazsalikomlevél

1 csomag petrezselyem felaprítva

2 felkarikázott cukkini

3-4 babérlevél

200 g parmezánkéreg

só, bors

2 deci vörösbor

2 liter erőleves

bazsalikom pesto a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A gyöngybabot és a csicseriborsót megmossuk, és legalább 12 órára beáztatjuk.
  2. A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, beletesszük a fokhagymát, majd a káposztát, a zellert és a sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk.
  3. Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, csicseriborsót, a bazsalikomot, a petrezselymet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az erőlevessel, és lassú tűzön legalább két órán át főzzük, míg a bab és a csicseriborsó megpuhul, és a leves besűrűsödik.
  4. Akkor beletesszük a parmezánkérget, a paradicsompürét, a cukkinit és a vörösbort (ha szükséges, még egy kis vizet vagy erőlevest), és még 30 percig főzzük.
  5. A tányéron 1-1 teáskanálnyi pestóval tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük