Ezt a levest nem lehet kis mennyiségben elkészíteni és a közhiedelemmel ellentétben diétásnak sem tekinthető – legalábbis a hagyományos változat.
Elkészítés: 80 perc + a hüvelyesek áztatása
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 adag):
400 g apró szemű gyöngybab
400 g csicseriborsó
2 nagy fej vöröshagyma felaprítva
2 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
½ fej kisebb káposzta felszeletelve
4 szál zeller felaprítva
2 sárgarépa felkarikázva
100 g paradicsompüré
kb. 30 bazsalikomlevél
1 csomag petrezselyem felaprítva
2 felkarikázott cukkini
3-4 babérlevél
200 g parmezánkéreg
só, bors
2 deci vörösbor
2 liter erőleves
bazsalikom pesto a tálaláshoz



Elkészítés:
- A gyöngybabot és a csicseriborsót megmossuk, és legalább 12 órára beáztatjuk.
- A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, beletesszük a fokhagymát, majd a káposztát, a zellert és a sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk.
- Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, csicseriborsót, a bazsalikomot, a petrezselymet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az erőlevessel, és lassú tűzön legalább két órán át főzzük, míg a bab és a csicseriborsó megpuhul, és a leves besűrűsödik.
- Akkor beletesszük a parmezánkérget, a paradicsompürét, a cukkinit és a vörösbort (ha szükséges, még egy kis vizet vagy erőlevest), és még 30 percig főzzük.
- A tányéron 1-1 teáskanálnyi pestóval tálaljuk.
Fotó: Tóth Milán Photography