Elkészítés: 2 óra

Nehézség: 2

Hozzávalók (kb. 3 kg dzsem és 1,5 liter likőr):

5 kg birsalma

1 kg bio narancs héja és leve

500 g cukor

1 vaníliarúd

Kb. 2 liter víz

Fűszerek: csillagánizs, borókabogyó, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, ánizs

A likőrhöz:

A birsalma visszamaradt főzővize (kb. 1 liter)

1 kg cukor

5 dl vodka

Elkészítés:

  1. A birsalmát megtisztítjuk, negyedekre vágjuk és kimagozzuk.
  2. A narancsok héját vékonyan lehámozzuk (célszerű bio narancsot venni, ha ez nem megoldható, áztassuk be meleg vízbe kb. 15 percre, és utána egy tiszta szivaccsal dörzsöljük át, majd öblítsük le a narancsokat hámozás előtt), a levüket kifacsarjuk.
  3. A birsalmát a cukorral, a narancslével, a narancshéjjal együtt egy lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Beletesszük a fahéj- és a vaníliarudat, a többi fűszer egy teatojásban kerül bele, hogy könnyebb legyen eltávolítani a végén.
  4. A birsalmát puhára főzzük, majd leszűrjük. A főzőlevet félretesszük, az almát pedig botmixerrel pépesítjük (a narancshéjjal együtt). Ezt követően újra felforraljuk, és sterilizált üvegekbe töltjük. Én száraz dunsztban hűtöm ki (értsd: beteszem a tartalék ágynemű közé), így biztos, hogy nem romlik meg.
  5. A főzőlevet egy lábosba öntjük (előtte célszerű lemérni, pontosan mennyi), és hozzáadunk egy liter vízhez egy kiló cukrot, majd lassú tűzön melegítve feloldjuk benne. Kihűtjük a szirupot, és a mennyiségének megfelelően feleannyi vodkát adunk hozzá. Alaposan összekeverjük, tiszta üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Kb. egy hét múlva fogyasztható – mi az ünnepek alatt pezsgővel isszuk, a feketeribizli likőr helyett: a legfinomabb Kir Royal koktél, amit valaha ittam!

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük