Elkészítés: 2 óra
Nehézség: 2
Hozzávalók (kb. 3 kg dzsem és 1,5 liter likőr):
5 kg birsalma
1 kg bio narancs héja és leve
500 g cukor
1 vaníliarúd
Kb. 2 liter víz
Fűszerek: csillagánizs, borókabogyó, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, ánizs
A likőrhöz:
A birsalma visszamaradt főzővize (kb. 1 liter)
1 kg cukor
5 dl vodka




Elkészítés:
- A birsalmát megtisztítjuk, negyedekre vágjuk és kimagozzuk.
- A narancsok héját vékonyan lehámozzuk (célszerű bio narancsot venni, ha ez nem megoldható, áztassuk be meleg vízbe kb. 15 percre, és utána egy tiszta szivaccsal dörzsöljük át, majd öblítsük le a narancsokat hámozás előtt), a levüket kifacsarjuk.
- A birsalmát a cukorral, a narancslével, a narancshéjjal együtt egy lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Beletesszük a fahéj- és a vaníliarudat, a többi fűszer egy teatojásban kerül bele, hogy könnyebb legyen eltávolítani a végén.
- A birsalmát puhára főzzük, majd leszűrjük. A főzőlevet félretesszük, az almát pedig botmixerrel pépesítjük (a narancshéjjal együtt). Ezt követően újra felforraljuk, és sterilizált üvegekbe töltjük. Én száraz dunsztban hűtöm ki (értsd: beteszem a tartalék ágynemű közé), így biztos, hogy nem romlik meg.
- A főzőlevet egy lábosba öntjük (előtte célszerű lemérni, pontosan mennyi), és hozzáadunk egy liter vízhez egy kiló cukrot, majd lassú tűzön melegítve feloldjuk benne. Kihűtjük a szirupot, és a mennyiségének megfelelően feleannyi vodkát adunk hozzá. Alaposan összekeverjük, tiszta üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Kb. egy hét múlva fogyasztható – mi az ünnepek alatt pezsgővel isszuk, a feketeribizli likőr helyett: a legfinomabb Kir Royal koktél, amit valaha ittam!
Fotó: Tóth Milán Photography