Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (6 adag):

1 kg birsalma

400 g kalács (pirítva és kockákra vágva)

100 g durvára vágott dió

2 narancs héja és leve

100 g cukor

2 dl tejszín

2 tojás

Fűszerek: csillagánizs, borókabogyó, szegfűbors, fahéj, levendula, szegfűszeg, ánizs

1 vaníliarúd

1,5 liter víz

Elkészítés:

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk és félbevágva egy lábosba tesszük (a magozással azért nem érdemes bajlódni, mert a birsalma túlságosan kemény: ha megfőtt, egyszerűen ki lehet emelni a magházat).
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a két narancs levét és vékonyan levágott héját. A fűszereket egy teatojásban tesszük mellé, hogy könnyű legyen eltávolítani. Felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük.
  3. Ha elkészült, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni a levet. A birsalmákból eltávolítjuk a magházat, és gerezdekre vágjuk.
  4. A pirított kalácskockákat a birsalmagerezdekkel rétegezve sütőformákba rendezzük. A vaníliarúd kikapart belsejét és a tejszínt hozzáadjuk a kihűlt birsléhez, majd összekeverjük a két felvert tojással, és a kalácsra öntjük.
  5. Megszórjuk a vágott dióval, és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük