Sült libamell és káposztás cvekedli

Elkészítési idő: 210 perc

Nehézségi fok: 5

Káposztás cvekedli

Hozzávalók (8 adag):

  • 1 kg fehér káposzta
  • 1 evőkanál cukor
  • só, őrölt kömény, bors
  • olaj
  • 50 dkg száraz kockatészta
  1. A káposzta külső leveleit lehántjuk, kettévágjuk, torzsáját kivágjuk majd almareszelőn finomra reszeljük.
  2. Az olajon megolvasztjuk a cukrot, hagyjuk, hogy enyhén karamellizálódjon és hozzákeverjük a káposztát.
  3. Megsózzuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk.
  4. Köménnyel és őrölt borssal ízesítjük.
  5. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a párolt káposztával.
  6. Egy tűzálló tálba vagy serpenyőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk a sütőben (ha nem liba mellé készül, egy kis cukorral és dupla adag borssal szoktam megszórni előtte).

Libamell

Hozzávalók (8 adag):

  • 4 libamell
  • kakukkfüves fűszersó
  • szárított kakukkfű
  1. A libamell bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a fűszersóval, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  2. Másnap egy lefedhető tűzálló edénybe fektetjük, megszórjuk még szárított kakukkfűvel, egy deci vizet aláöntünk, majd lefedjük a tálat.
  3. 120 fokon 2,5-3 órán át sütjük úgy, hogy közben nem vesszük le az edény tetejét.
  4. Ezt követően felcsavarjuk a sütőt grillfokozatra, és a fedőt eltávolítva, folyamatosan saját levével locsolgatva a libamellek bőrét ropogósra sütjük.     Fotó: Tóth Milán Photography                                                                          

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük