Elkészítési idő: 210 perc
Nehézségi fok: 5
Káposztás cvekedli
Hozzávalók (8 adag):
- 1 kg fehér káposzta
- 1 evőkanál cukor
- só, őrölt kömény, bors
- olaj
- 50 dkg száraz kockatészta
- A káposzta külső leveleit lehántjuk, kettévágjuk, torzsáját kivágjuk majd almareszelőn finomra reszeljük.
- Az olajon megolvasztjuk a cukrot, hagyjuk, hogy enyhén karamellizálódjon és hozzákeverjük a káposztát.
- Megsózzuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk.
- Köménnyel és őrölt borssal ízesítjük.
- A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a párolt káposztával.
- Egy tűzálló tálba vagy serpenyőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk a sütőben (ha nem liba mellé készül, egy kis cukorral és dupla adag borssal szoktam megszórni előtte).
Libamell
Hozzávalók (8 adag):
- 4 libamell
- kakukkfüves fűszersó
- szárított kakukkfű
- A libamell bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a fűszersóval, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Másnap egy lefedhető tűzálló edénybe fektetjük, megszórjuk még szárított kakukkfűvel, egy deci vizet aláöntünk, majd lefedjük a tálat.
- 120 fokon 2,5-3 órán át sütjük úgy, hogy közben nem vesszük le az edény tetejét.
- Ezt követően felcsavarjuk a sütőt grillfokozatra, és a fedőt eltávolítva, folyamatosan saját levével locsolgatva a libamellek bőrét ropogósra sütjük. Fotó: Tóth Milán Photography