Elkészítés: 2 óra

Nehézség: 2

Hozzávalók (6 db 7 decis üveg):

5 kg japán vörös szilva

1 liter víz

200 g barna cukor

2 deci almaecet

6 púpozott evőkanál szirupos narancshéj

6 púpozott evőkanál narancsdzsem

2 fahéjrúd

5 gerezd zúzott fokhagyma

Frissen őrölt fűszerkeverék: 4 csillagánizs, 8 szem borókabogyó, 8 szem szegfűbors, 8 szem fekete bors,

1 teáskanál őrölt kardamom

 Elkészítés:

  1. A megmosott, kimagozott szilvát 1 liter vízzel feltesszük főni.
  2. Mikor a gyümölcs megpuhul, botmixerrel simára turmixoljuk.
  3. Beletesszük a cukrot, az ecetet, a narancshéjat, a narancsdzsemet, a fahéjat, a fűszerkeveréket és a fokhagymát, és lassú tűzön egy órát főzzük.
  4. Kimosott, sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fogyasztása: kiváló választás kacsa, libahús mellé, májas ételekhez és kolbászokhoz is.

Fontos: A szirupos narancshéj és a narancsdzsem elkészítésének leírását a Befőzés rovatban találjátok.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük