Elkészítés: 2 óra
Nehézség: 2
Hozzávalók (6 db 7 decis üveg):
5 kg japán vörös szilva
1 liter víz
200 g barna cukor
2 deci almaecet
6 púpozott evőkanál szirupos narancshéj
6 púpozott evőkanál narancsdzsem
2 fahéjrúd
5 gerezd zúzott fokhagyma
Frissen őrölt fűszerkeverék: 4 csillagánizs, 8 szem borókabogyó, 8 szem szegfűbors, 8 szem fekete bors,
1 teáskanál őrölt kardamom
Elkészítés:
- A megmosott, kimagozott szilvát 1 liter vízzel feltesszük főni.
- Mikor a gyümölcs megpuhul, botmixerrel simára turmixoljuk.
- Beletesszük a cukrot, az ecetet, a narancshéjat, a narancsdzsemet, a fahéjat, a fűszerkeveréket és a fokhagymát, és lassú tűzön egy órát főzzük.
- Kimosott, sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fogyasztása: kiváló választás kacsa, libahús mellé, májas ételekhez és kolbászokhoz is.
Fontos: A szirupos narancshéj és a narancsdzsem elkészítésének leírását a Befőzés rovatban találjátok.
Fotó: Tóth Milán Photography