Fűszerolaj

Elkészítési idő: 10 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (6 dl):

– 4 gerezd fokhagyma

– 1 nagyobb rozmaring  ág

– 2 kisebb kakukkfű ág

– 4-5 szem szegfűbors

– 4-5 szem borókabogyó

– 2 kisebb csilipaprika

– 5-6 szem bazsalikomlevél

– 6 dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

A növényeket és a fűszereket az üvegbe tesszük, majd felöntjük az olajjal, hogy ellepje. Kb. két hét elteltével kezdhetjük használni.

(További tudnivalók a fűszerecet leírásánál olvashatók.)

Tárkonyos fűszerecet

Elkészítési idő: 10 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (7 dl):

– 3-4 friss tárkonyág

– 2 érett nektarin, gerezdekre vágva

– 5-6 szem borókabogyó

– 5-6 szem szegfűbors

– 7 dl tokaji furmintecet

 Elkészítés:

  1. Először a gondosan megmosott, leszárított fűszereket tesszük az üvegekbe, majd felöntjük az ecettel, és bedugaszoljuk.
  2. Kb. két hét múlva lehet elkezdeni használni. Akkor akár ki is vehetjük belőle a növényeket és a fűszereket, mert az ecet ennyi idő alatt átveszi belőlük az aromákat és az ásványi anyag tartalmat.
  3. Használat közben viszont mindenképpen távolítsuk el azokat a növényeket, melyeket már nem fed el a folyadék, mert megromlik és tönkre teheti az ecetünk ízét is.

Mézlikőr

A legegyszerűbb likőr, amit el lehet képzelni, és nagyon változatosan ízesíthető. Az alaprecept a következő:

Előkészítés: 5 perc + a víz hűtési ideje

Elkészítési idő: 5 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók:

1 rész méz

1 rész vodka (vagy bármilyen tiszta alkohol)

1 rész lágy víz (a felforralt és visszahűtött víz a legjobb)

  1. Először a mézet és az alkoholt keverjük össze, majd ehhez adjuk hozzá a vizet apránként, hogy ne legyen zavaros.
  2. Az így elkészült keverék három hónap alatt érik össze.
  3. Ízesíthetjük kedvenc fűszernövényünkkel is, melynek értékes illóolajai, tápanyagai a mézben kioldódva, annak jótékony összetevőivel kiegészülve kincset érnek. Pl. a levendula az alvást segíti, a kakukkfű, mint a leghatásosabb természetes antibiotikum, a meghűléses időszakban tesz jó szolgálatot, a rozmaring az emésztési problémákban segít.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük