Elkészítés: 45 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (8 adag):
3 közepes cukkini
300 g árpagyöngy
200 ml tejszín
100 g natúr krémsajt
100 g szeletelt mandula + 3 evőkanálnyi a beszóráshoz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
1 marék apróra vágott metélőhagyma
½ kávéskanál fehér bors
7 dl zöldség alaplé
2 dl száraz fehérbor
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. A cukkinit vágjuk kb. 7 mm vastag karikákra, és egy grillserpenyőben pirítsuk át őket mindkét oldalon, majd egy tálban tegyük félre.
2. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és az olajban enyhén pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
3. Szórjuk bele az árpagyöngyöt, jól keverjük össze, hogy mindenhol bevonja az árpaszemeket az olaj,és pirítsuk néhány percig, majd öntsük fel a borral, és kevergetve forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Akkor adjuk hozzá az alaplét, szórjunk bele fehér borsot és kis lángon lefedve, néha átkeverve főzzük félkeményre az árpát.
4. Ha félig megfőtt, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a krémsajtot, a tejszínt, a metélőhagymát, a petrezselymet és a mandulát. Öntsük át egy hőálló tálba, simítsuk el benne, és rendezzük a tetejére az elősütött cukkinikarikákat. Kenjük át olajjal a tetejét, sózzuk meg, és szórjuk meg mandulaszeletekkel.
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd azonnal tálaljuk (állás közben az árpa felszívja a nedvességet – akár a rizottó, csak frissen jó).
Fotó: Tóth Milán Photography