Rakott cukkini zöldfűszeres-krémsajtos árpagyönggyel

Elkészítés: 45 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (8 adag):

3 közepes cukkini

300 g árpagyöngy

200 ml tejszín

100 g natúr krémsajt

100 g szeletelt mandula + 3 evőkanálnyi a beszóráshoz

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 marék apróra vágott petrezselyemzöld

1 marék apróra vágott metélőhagyma

½ kávéskanál fehér bors

7 dl zöldség alaplé

2 dl száraz fehérbor

3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: 

1. A cukkinit vágjuk kb. 7 mm vastag karikákra, és egy grillserpenyőben pirítsuk át őket mindkét oldalon, majd egy tálban tegyük félre. 

2. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és az olajban enyhén pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. 

3. Szórjuk bele az árpagyöngyöt, jól keverjük össze, hogy mindenhol bevonja az árpaszemeket az olaj,és pirítsuk néhány percig, majd öntsük fel a borral, és kevergetve forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Akkor adjuk hozzá az alaplét, szórjunk bele fehér borsot és kis lángon lefedve, néha átkeverve főzzük félkeményre az árpát.

4. Ha félig megfőtt, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a krémsajtot, a tejszínt, a metélőhagymát, a petrezselymet és a mandulát. Öntsük át egy hőálló tálba, simítsuk el benne, és rendezzük a tetejére az elősütött cukkinikarikákat. Kenjük át olajjal a tetejét, sózzuk meg, és szórjuk meg mandulaszeletekkel.

5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd azonnal tálaljuk (állás közben az árpa felszívja a nedvességet – akár a rizottó, csak frissen jó).

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük