Elkészítés: 30 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (8 adag):
1,2 kg zsenge zöldborsó
4 új sárgarépa
2 petrezselyemgyökér a zöldjével együtt
1 kis vöröshagyma
2 evőkanál olaj
só
pirospaprika
A csipetkéhez:
1 tojás
só
liszt
Elkészítés:
- A borsót kifejtjük, és a legzsengébb hüvelyekből egy maréknyit félreteszünk.
- A megtisztított, felkarikázott zöldségeket (a petrezselyemzöld kivételével), az apróra vágott hagymát a borsóval és a megmosott borsóhüvelyekkel együtt az olajon, lassú tűzön, megsózva, fedő alatt párolni kezdjük.
- Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást egy csipetnyi sóval villával felverjük, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy jó kemény, csipkedhető tésztát kapjunk.
- Ekkorra a zöldségek majdnem megpuhultak és levet engedtek. Megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk.
- Lassú forralás közben csipkedjük bele a tésztát – minél apróbbra sikerül, annál jobb.
- Amikor a csipetkék feljönnek a leves felszínére, lezárjuk a lángot, a levesbe beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és tíz percig fedő alatt állni hagyjuk. Ezután kerülhet az asztalra.
Fotó: Tóth Milán Photography