Elkészítés: 30 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (8 adag):
1 kg érett meggy
500 g cseresznye
200 ml tejszín
200 ml száraz fehérbor
3 evőkanál méz
fél citrom
fahéj
szegfűszeg ízlés szerint
a tálaláshoz:
maréknyi mandulaforgács
Elkészítés:
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk.
- A felkarikázott citrommal és a borral egy lábasba tesszük, és párolni kezdjük.
- Amikor összeesik, felöntjük 0,8 liter vízzel, beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget (praktikus teatojásban beletenni, úgy könnyebben eltávolítható), és 5-6 percig lassan forraljuk.
- Azután levesszük a tűzről, kiszedjük a citromkarikákat meg a fűszereket, és a levest simára turmixoljuk.
- Hozzákeverjük a mézet, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, és beleszórjuk a kimagozott, nyers cseresznyét.
- Tálaláskor megszórjuk mandulaforgáccsal.
Fotó: Tóth Milán Photography
A hagyományos gyümölcslevesekkel az a probléma, hogy minél inkább leves, annál kevésbé gyümölcs, és fordítva. Ha pedig végre sikerül egy jóízű összeállítást kitalálni, felmerül a kérdés: hidegen vagy melegen? Én melegen, de ezzel mások másképp vannak, ezért kellett egy olyan megoldás, ami így is, úgy is fogyasztható.