Elkészítés: 30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (8 adag):

1 kg érett meggy

500 g cseresznye

200 ml tejszín

200 ml száraz fehérbor

3 evőkanál méz

fél citrom

fahéj

szegfűszeg ízlés szerint

a tálaláshoz:

maréknyi mandulaforgács

Elkészítés:

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk.
  2. A felkarikázott citrommal és a borral egy lábasba tesszük, és párolni kezdjük.
  3. Amikor összeesik, felöntjük 0,8 liter vízzel, beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget (praktikus teatojásban beletenni, úgy könnyebben eltávolítható), és 5-6 percig lassan forraljuk.
  4. Azután levesszük a tűzről, kiszedjük a citromkarikákat meg a fűszereket, és a levest simára turmixoljuk.
  5. Hozzákeverjük a mézet, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, és beleszórjuk a kimagozott, nyers cseresznyét.
  6. Tálaláskor megszórjuk mandulaforgáccsal.

Fotó: Tóth Milán Photography

A hagyományos gyümölcslevesekkel az a probléma, hogy minél inkább leves, annál kevésbé gyümölcs, és fordítva. Ha pedig végre sikerül egy jóízű összeállítást kitalálni, felmerül a kérdés: hidegen vagy melegen? Én melegen, de ezzel mások másképp vannak, ezért kellett egy olyan megoldás, ami így is, úgy is fogyasztható.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük