Elkészítés: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (12 db):
A tésztához:
450 g búzaliszt
220 ml tej
100 g mazsola
50 g vaj
40 g cukor
25 g élesztő
1 nagy tojás
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
A kereszthez:
50 g búzaliszt
25 g vaj
2 evőkanál víz
1 csipet só
A tetejére az átkenéshez:
30 ml tej
25 g cukor
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a többi száraz hozzávalóval.
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
- Végül a tojással együtt a lisztes keverékhez adjuk, és homogén, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
- Az olvasztott vajat dagasztás közben, kis részletekben adjuk hozzá, a végén keverjük bele a mazsolát.
- Meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A keresztekhez használandó lisztes masszát kelesztés közben kikeverjük.
- A megkelt tésztát egy lisztezett felületre borítva átgyúrjuk, majd rudat sodrunk belőle, amit 12 egyenlő részre vágunk, majd gömbökké formázzuk a darabokat.
- Kivajazott tepsibe rendezzünk, és hagyjuk 20 percet kelni. Akkor cukros tejjel átkenjük a tetejét, nyomózsák segítségével „megkereszteljük” őket, majd 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
(Én sajnos egy kicsi tepsit használtam, így sütés közben “összegyógyultak” a bucik, de az élvezeti értékéből ez nem von le semmit.)