Elkészítés: 90 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (12 db):

A tésztához:

450 g búzaliszt

220 ml tej

100 g mazsola

50 g vaj

40 g cukor

25 g élesztő

1 nagy tojás

1 csapott teáskanál őrölt fahéj

A kereszthez:

50 g búzaliszt

25 g vaj

2 evőkanál víz

1 csipet só

A tetejére az átkenéshez:

30 ml tej

25 g cukor

Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a többi száraz hozzávalóval.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
  3. Végül a tojással együtt a lisztes keverékhez adjuk, és homogén, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Az olvasztott vajat dagasztás közben, kis részletekben adjuk hozzá, a végén keverjük bele a mazsolát.
  5. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  6. A keresztekhez használandó lisztes masszát kelesztés közben kikeverjük.
  7. A megkelt tésztát egy lisztezett felületre borítva átgyúrjuk, majd rudat sodrunk belőle, amit 12 egyenlő részre vágunk, majd gömbökké formázzuk a darabokat.
  8. Kivajazott tepsibe rendezzünk, és hagyjuk 20 percet kelni. Akkor cukros tejjel átkenjük a tetejét, nyomózsák segítségével „megkereszteljük” őket, majd 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

(Én sajnos egy kicsi tepsit használtam, így sütés közben “összegyógyultak” a bucik, de az élvezeti értékéből ez nem von le semmit.)

Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük