Így készül a tökéletes alaplé!

Rólunk, magyarokról elmondható, hogy „levesesek” vagyunk: minden nagyobb étkezést ezzel kezdünk, és nem véletlenül válnak pillanatok alatt sikeressé az egymás után nyíló levesbárok sem: egy tartalmas, ízgazdag levessel és egy szendviccsel vagy pirítóssal egy napközbeni étkezés is kiváltható.

Én a világon a legjobban a leveseket szeretem, számomra nem egyszerűen étel: az otthon-élmény szerves része. Mindig van legalább kétféle a hűtőben, és mikor hazaérek, az első dolgom, hogy levest egyek: a hétköznapokon mindig ez a vacsorám. Ezen a ponton szokott megbukni nálam minden, nyers koszton alapuló diéta – ha nem ehetek levest, nem jó a közérzetem.

Az a híres alaplé…

ami minden valamirevaló leves receptben ott tündököl! Valójában nagyon egyszerű dolog, bár belátom, az elkészítése több munkával jár, mint feloldani egy leveskockát, viszont tartósítószer mentes, és sokkal finomabb, egyedibb ízt ad leveseinknek. A két legegyszerűbb változat a zöldség és a csirke alaplé, melyek a következőképpen készíthetők (érdemes nagyobb mennyiséget főzni belőle egyszerre, ezért egy 10 literes fazékra lesz szükségünk):

Zöldség alaplé

Előkészítés: 30 perc

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

negyed zellergumó (nagy)

1 kis fej karalábé

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szárított gomba (lehetőleg erdei)

1 zöldpaprika

1 paradicsom

1 zöld, helyes erőspaprika

zöldfűszerek: kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, zellerzöld csokorba kötve

Szárított fűszerek: babér, egész fekete bors, szegfűszeg, körömnyi fahéj

Elkészítés:

  1. Mossuk, majd tisztítsuk meg a zöldségeket, és tegyük őket a fazékba.
  2. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  3. Forraljuk fel, szedjük le a habját majd lassú tűzön főzzük 90 percig.
  4. Szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni: így még leülepedik az aljára, ami átment a szűrőn (fűszermaradványok, stb).
  5. Adagoljuk ki 300 ml-es műanyag edényekbe, és fagyasszuk le.

TIPP: Ne, vagy csak nagyon kis mértékben sózzuk – így eredendően sós (pl. füstölt) alapanyagokhoz is fel tudjuk használni.

Csirke alaplé

Előkészítés: 20 perc

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók:

1,5 kg nyers csirkecsont (én mellcsontot szoktam venni, az mindig van friss a baromfi árusnál, mivel sokan filézve veszik a mellet)

1 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

negyed zellergumó

1 vöröshagyma

Száraz fűszerek: szegfűszeg, babér, egész fekete bors

Elkészítés:

  1. A csontot tegyük a fazékba, és öntsünk rá 7 liter vizet.
  2. Forraljuk fel, szedjük le a habját.
  3. Adjuk hozzá a megmosott, megtisztított zöldségeket és a fűszereket, és főzzük további másfél óráig.
  4. A továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mint a zöldség alaplénél.

TIPP: Akinek nincs ideje/kedve/energiája alaplevet főzni, annak sem kell feltétlenül a leveskockára fanyalodnia. Ugyanannyi idő alatt készíthet gyors alaplét házi vegetából (recept ITT): 1 liter vízhez tegyen 1 evőkanál zöldségkeveréket, és forralja át, majd szűrje le, és máris használatra kész a házi alaplé.

A tökéletes erőleves titka

Biztos mindenkinek feltűnt, hogy az otthon készült húsleves soha nem olyan intenzív, erős ízű, mint amilyet az éttermekben adnak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy házilag nem elkészíthető: a titok abban áll, hogy ők a húslevest is alapléből készítik, tehát duplán-triplán vannak benne az aromák és ízanyagok. Ha mindig eltesszük a húsleves felét, és a következő főzésnél a víz felét ezzel váltjuk ki, mi is elérhetjük ezt az ízhatást.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük